Előadó

Kronos

A Kronos együttes Székelyudvarhelyen alakult 1982-ben. Az 1980-as és 1990-es években meghatározó helyük volt a székelyföldi pop-rock zenében. Egy 2004-es, néhány koncert erejéig való újjáalakulás után 2016-ra terveztek egy nagy visszatérést, de az meghiúsult. Hangzásukra nagy hatással volt a KFT, a Police és a U2. A zeneszerzői és a szövegírói teendők nagyrészt Józsa Attilára hárultak, ő írta a dalok többségét.

A próbákat a helyi Művelődési Ház alagsori kistermeiben és az ifjúsági moziként működő mai ifiházban tartották, általában ott is koncerteztek. A gitáros, Józsa Attila mozigépészként dolgozott az egykori Olimpia Filmszínházban, és 1983-ban sikerült elérnie, hogy a nagyteremben, a vetítővászon előtt koncertezhessenek. A Kronos legelső felállása nem sokáig maradt meg, néhány koncert után megkezdődtek a tagcserék.

Az 1980-as évek második felében többen megfordultak a zenekarban, a felállás sokat változott – a stabilitást csak Józsa Attila és Bilaus András (ének) képviselte. Utóbbi 1986-ban bevonult katonának, egy Kronos-koncert után ment ki a vonatállomásra. A leszerelés után újjáalakította a zenekart, új tagokkal, ehhez a felálláshoz a másik alapító, Józsa Attila is csatlakozott.

1990. március 5-én a Kronos az udvarhelyi sportcsarnokban a Hobo Blues Band előzenekara volt. Mivel több ezer ember előtt lépett fel, így egy csapásra jóval ismertebbé vált. Ezzel párhuzamosan nevet is váltottak, Európa Hátsó Udvaraként folytatták.

BB

Forrás:

  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-1 , Bánóczi Bea

Kapcsolatok