Előadó

Kozso

Kozso (Kocsor Zsolt, 1965) mondhatja magáénak az egyik legváltozatosabb karriert a magyar poptörténetben. 1993-tól popelőadóként (Alvajárók, Ámokfutók), 1997-től üzletemberként is sikeres lett. Samurai Songs néven létrehozott produceri irodája a Warner leányvállalataként működött. Az első felfedezettje a lányokból álló Bestiák volt, majd 1997-ben egy fiúegyüttessel (Shygys) szintén az amerikai mintát követte. 1999-ben helyettük alakult a Picasso Branch, amely szintén a lányszívekért indult harcba. Az új évezredben Kozsó irodájához tartozott a Jeriko, az All 4 One, a Taboo, az Akt és az Exoticból kivált Sipos F. Tamás is.

Az egri születésű énekes, dalszerző, producer, valamint festőművész egykor gitáros-énekesként kezdte pályafutását egy rockzenekarban, aztán szakított ezzel a zenei stílussal. 1993-ban megalakította az Alvajárók elnevezésű triót. Nyugati mintájú techno-diszkót játszottak - sikerrel. Első kiadványuk rögtön aranylemez lett, ám ekkor Kozso elhagyta az Alvajárókat. De az ebből a korszakból származó legnagyobb slágereiket (Don Juan, Crazy Dance) a mai napig magával viszi a fellépéseire.

1994-ben már egy másik trió, az Ámokfutók vezére, ez a formáció már teljesen az ő irányításával és elképzelése alapján működött. Olyan slágereik születtek, mint a Bad Man, Mr. Casanova, Hé várj!, Varázsolj el!, és a máig töretlen népszerűségnek örvendő Szomorú szamuráj. Az Ámokfutók tincses, kinyírt szemöldökű énekes rappere ekkorra már kultuszt teremtett maga körül. Rajongók tízezrei énekelték dalait, fan clubok tucatjai alakultak. A gyakori tagcserék miatt folyton átalakuló Ámokfutók együttes már a múlté, de Kozso a mai napig ezen a néven néven tartja meg fellépéseit lelkes közönsége előtt. Legutóbbi kiadványai az Ámokfutók negyed századára utaló 25 (2018), valamint Szállj velem (2023) címeken jelentek meg.

Az „imidzs-kialakítás nagymesterének” tartott Kozso a 1990-es évek közepétől 23 hazai formáció kitalálója és producere volt, kezdve a Bestiáktól egészen a 2010-es évek elején létrehozott JukeBox Babiez nevű lánycsapatig. 2005-2007 között saját karrierjét próbálta beindítani az Egyesült Államokban. A kétezres évektől kezdődően leginkább a kereskedelmi csatornák celebeket foglalkoztató műsoraiban láthattuk őt - volt hogy bokszolt, máskor a túlélésért küzdött a vadonban, majd pedig a főzőtudományát ismerhettük meg. 2014-ben ez a megfeszített életmód agyvérzéshez vezetett, hónapokig válságos volt az állapota, de 2015-ben már újra színpadra állt. Manapság - a fellépései mellett - szabadidejében festményeket készít és új zenéken dolgozik.

Kozsóról sokan és sokfélét írtak már, ami biztos: időről időre - néha tiszavirág életű - sikerzenekarokat alapított és rengeteg lemezt adott el. Ez a mestert dicséri, aki immár 30 éve osztja meg velünk romantikus lelkületű dalait.

JBSz-SJ, HZ

 

https://www.facebook.com/amokfutok

https://www.instagram.com/kozso_official/?hl=hu

Frissítve: 2023-10 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János