Előadó

Kowalsky meg a Vega

A budapesti Kowalsky meg a Vega zenekart a Black Out együttes énekese, Balázs Gyula alapította 1999-ben, nevét a frontember beceneve (Kowalsky) és Tarantino Ponyvaregény-ének emlékezetes figurája (Vincent Vega) ihlette.

A formáció az elmúlt évtizedek során jelentős változásokon ment át, úgy a stílusvilágát, mint legénységét illetően. A kezdetben főként funk-rock és hip-hop elemekkel operáló csapat az idő haladtával fokozatosan színesítette zenei palettáját, amíg eljutott ahhoz a számtalan stílusirányzatot magába olvasztó, populáris, dallamos rockzenéhez, ami ma jellemzi. A zenéhez hasonlóan széles rétegek által befogadhatók, közérthetők Kowalsky gondolatgazdag, életigenlő dalszövegei is, s mindez népes rajongótábort, több platinalemezt és évtizedek óta töretlen népszerűséget eredményezett az ötösfogatnak.

A jelenleg Balázs „Kowalsky” Gyula (ének), Szórád „Jimmy” Csaba (basszusgitár), Tobak „Dani” Dániel (gitár), Vajda „Sóder” Péter (dobok) és Vidák „More” Róbert (akusztikus gitár) felállású formáció debütáló korongja (Pimasz grimasz) 2003-ban látott napvilágot, amelyet azóta évente-kétévente újabb albumok követnek. Úgy mint a Vegasztár (2005), a Forradalom Rt. (2006), a Szemenszedett igazság (2008), az Ötcsillagos (2010), az Évtized lemeze (2012), a Még nem éden (2014), a Varázsszavak (2016), a Kilenc (2017), az Árnyék és fény (2019), valamint a legnagyobb slágereket egybegyűjtő tripla Esszencia (2020).

Ötcsillagos című, 2010-es nagylemezük elnyerte az év modern pop-rock albumának járó Fonogram-díjat. Legnagyobb slágereik közül az Egy világon át, a Mit mondjak mégA lélek éjszakája, az Amire szültek, a RendíthetetlenTombold ki! és az Amilyen hülye vagy, úgy szeretlek emelhetők ki. Legújabb albumuk, az Égigérő 2023 októberében látott napvilágot, új, illetve már megjelent, de lemezen még nem hallható dalokkal. A korong slágere a Fehér holló, amelyet Horváth Tamással készítettek.

 

CsO

 

Kapcsolat:
https://kowalskymegavega.hu/

https://www.facebook.com/kowalskymegavega

Cikkeink:
https://index.hu/kultur/popkult/2023/03/12/zene-koncert-kowalsky-meg-a-vega-kova-arena/

Frissítve: 2024-4 , Csikor Ottó

Kapcsolatok

    12