Előadó

Kovács Erzsi

Az 1950-es évek fordulójától az egyik legnépszerűbb táncdalénekesnő volt, akinek stílusa az idősebb korosztályok körében szerzett rajongókat. Férje, a zongorista Boros László mellett tanulta ki a szakma fortélyait, de aztán 1949-ben megismerkedett Szűcs Sándorral, az Újpest labdarúgójával, akivel együtt disszidáltak volna, de egy ügynök lebuktatta őket. Szűcsöt 1951-ben halálra ítélték, Kovács Erzsi négy év börtönbüntetést kapott, és csak kiszabadulása után tudta meg, hogy élete szerelme halott.

1957-ben jelentkezett a Régi óra halkan jár című dalával, amelyből országos sláger lett. Ennek hallatán kereste meg őt a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat, ahol a hatvanas évek elején számos, százezres nagyságrendben elkelt kislemez jelent meg tőle. Németh Lehellel és a Holéczy együttessel járta az országot, bármerre ment, lelkes tömegek fogadták. Amikor azonban 1964-ben Bors Jenő, az MHV vezetője közölte vele, hogy már nem olyan nagy rá a közönségigény, e kijelentés annyira szíven ütötte, hogy inkább elfogadott egy külföldi ajánlatot – végül tizennégy évet énekelt különböző luxushajókon, illetve nyugatnémet és svéd bárokban, szállodákban. A nyolcvanas évektől viszont újra jelentetett meg nagylemezeket, az utolsót (Mosolyogva búcsúzom, 2007) 79 évesen vette fel.

Slágerei: Veled is megtörténhet egyszer, Tűzpiros virág, Jó az álmodozás, Hová tűnt a sok virág?, Kék öböl, Rejtély, Régi óra halkan jár, Szeretlek akkor is, Búcsúzni csak nagyon szépen szabad.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 1 (1960–70-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 29–30.

Frissítve: 2023-4 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok