Előadó

Kopó Blues Band

Borítókép forrása: Zilahi Csaba/Erdélyi magyaRock 1970-2010

Az együttest 1992-ben Molnár Endre "Monyó" szólógitáros, Széchely István gitáros és Katona László basszusgitáros alapították, egy székelyudvarhelyi általános iskola nyolcadikos diákjaiként. Az énekesük Szabó Attila (Doki) lett, első fellépésüket a Siculus Ifjúsági Házban tartották, a Macskaméz Band előzenekaraként. Később került dobos is a bandába, Fazakas Attila személyében, és Péter Attila gitáros is csatlakozott hozzájuk. Így alakult ki a hét évig fennálló, egész Erdélyben ismert bluesbanda.

Klasszikus rockslágereket (Black Sabbath: Paranoid, Deep Purple: Smoke on the Water, Led Zeppelin: Rock and Roll) illetve több Hobo Blues Band-feldolgozást, valamint saját blues- és rock and roll-szerzeményeiket játszották szép sikerrel: díjat nyertek diákfesztiválon (1995), Ki mit tud?-on (1996), és megjelentettek egy demókazettát 1995-ben. Magyarországon is több alkalommal koncerteztek. Volt néhány tagcsere is a basszusgitáros posztján, miután Katona László (sikeres színész lett, budapesti színházakban és magyarországi tévésorozatokban is játszik) és Péter Attila tanulmányaik miatt elkerültek a városból: előbb Ilyés Zoltán, majd Zilincky Károly lett a bőgős. 1999 óta csak nagyon ritkán játszottak együtt. Mégis akadt néhány ilyen alkalom: például 2009-ben a Thunder Rock Club rockkarácsonyán, illetve 2011-ben a Monyó által Székelyudvarhelyen szervezett Cold Rock Festen.

A Kopó BB tagjai közül a gitáros-dalszerző Molnár Endre "Monyó" ma is lemezeket ad ki és koncertezik az 1999-ben alapított Monyo Projecttel, ebben a formációban egy ideig Péter Attila basszusgitározott.

HZ

Forrás:

  • Katona Zoltán, Ismét együtt játszott a Kopó Blues Band, uh.ro, 2011-09-17
  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-2 , Hőgye Zoltán