Előadó

Kobza Vajk

Kobza Vajkot (1984) sokféle hatás érte, klasszikus zongorát tanult, családi inspiráció révén korán kapcsolatba került a népzenével, ezen belül a török-perzsa zenével. Hamar rátalált a kobozra, ami a pengetős hangszerek útjára vitte. Az igazi elmélyülést viszont az ötezer éves történetre visszatekintő úd (arab lant) hangzásában és megszólaltatásában találta meg, ahogy egy interjúban fogalmazott: „Údot hallgatva mindig egy másik valóságba kerülök”.

Trió formációjában zenésztársaival – Heidrich Roland (gitár), Major Balázs (udu, ütőhangszerek) – nem mindennapi hangszereken játszanak: a nyolchúros bund nélküli gitár bársonyos hangja, az Afrikában ütőhangszerként használt agyagedény, az udu öblös kongása és az úd pengetése egy hangsúlyos orientális zenei világba viszi a közönséget. Az improvizációkkal teli muzsikájukban népzenei motívumok, egyfajta jazzes dallamvilág és kortárs zenei hatások is felismerhetők.

A trió tagjai: Kobza Vajk (úd-arab lant), Heidrich Roland (8 húros- bundnélküli gitár, e-gitár), Major Balázs (udu, ütőhangszerek).

SzE

https://www.facebook.com/kobzavajkofficial/

https://www.instagram.com/kobzavajk/?hl=hu

 

Frissítve: 2023-3 , Száraz Edit

Kapcsolatok