Előadó

Knock Out

Borítókép forrása: Zilahi Csaba / Erdélyi magyaRock 1970-2010

A Knock Out zenekar Erdély egyik legismertebb és legkedveltebb magyar rockegyüttese. A banda 1993-ban alakult Kolozsváron, alapítói a Compact C. együtteséből kivált Lénárd "Yogi" József gitáros, énekes, dalszerző és Varga Sándor dobos. Hozzájuk csatlakozott Novák István "Öcsi" basszusgitáros.

Saját dalaikat először a Kolozsvári Rádió Metálmánia című műsorában lehetett hallani, majd két rockfesztivál (a szatmári SamRock és a homoródi diáktáborban szervezett Homorock) után egy erdélyi turné következett a magyar fémzene élcsapata, a Moby Dick társaságában.

A zenekar hamar népszerű lett, vezette a hazai toplistákat, de az igazi megmérettetést egy határon túli vetélkedő jelentette. 1994 áprilisában Rock Kristály Díj címmel többfordulós tehetségkutató versenyt rendeztek a budapesti Petőfi Csarnokban, fiatal heavy metal- és hard rock-zenekarok részére. A versenyre 125-en jelentkeztek, és a Knock Out bejutott a döntőbe, a legjobb 7 előadó közé. Az Edda, Moby Dick, Bikini, Akela és Dance együttesek tagjaiból álló zsűri 25 óra stúdióidővel, egy mini Marshall erősítővel és egy Edda-Knock Out közös koncerttel díjazta a három kolozsvári srácot. 1994 nyarán felléptek a budapesti Diákszigeten is, majd a következő évben a Hobo Blues Band társaságában turnéztak Erdélyben.

A modern, dinamikus, dallamos és gitárcentrikus amerikai rock hangulatát idéző, úgynevezett power rock and rollt művelő trió első nagylemeze - a Dancs Market gondozásában - 1994-ben jelent meg, Mit hoz a holnap? címmel. 1999-ben kijött a csapat következő albuma (Második ütés), de addigra az alapítók közül már csak Lénárd "Yogi" József volt a zenekarban. A tagcserék később is gyakoriak voltak, dobos poszton többször is váltottak. 2000-2008 között például az a Gindele Gábor játszott náluk, aki egy másik híres kolozsvári rockzenekar, a Voices Of Silence ütőse is volt.

Közben kiadót váltottak, 2002-ben már a Euro Music jelentette meg a 3. menet című lemezt. Míg az első két album dalait kivétel nélkül Lénárd "Yogi" József jegyezte, itt már szerzőtársai is voltak. És egy feldolgozást is hallhatuk: A Mezítláb a fűben a kolozsvári Semnal M szerzeménye, amellyel a gitáros példakép, luliu Merca emléke előtt tisztelegtek. A 2004-ben kiadott Aranyöv CD-n egy válogatás szerepel az első tíz év legsikeresebb dalaiból.

A népszerűségéből mit sem vesztő formáció diákfesztiválokon, rockfesztiválokon, városnapi rendezvényeken, sörnapokon és leginkább motoros találkozókon játszotta az akkoriban már slágernek számító Nem tehetek róla, Nincsen hibád, Vérig blues, Nagyárpi, Kolozsvári vándor, Ahol a motorosok, Sörnapok, Meglépett Piroska című szerzeményeit. Könnyen befogadható szövegek, húzós, melodikus riffek, néhány erdélyi népdalfeldolgozás - és a siker nem maradt el.

Ismét válogatás-albumokkal jelentkeztek AkusztiK.O. - Nóka Út, Erdélyi magyar rock and roll címmel 2009-ben adtak ki a régebbi szerzeményeikből néhányat, ezt követte 2011-ben az AkusztiK.O. II kiadvány. Az újrahangszerelt dalokban néhol népzenei elemeket is kevertek a power rock and rollba, és megszólal a hegedű is - a zenekarhoz 2008-ban csatlakozott Gábora-Máté Éva játszik a vonós hangszeren. És mi az a "Nóka Út"? Vicces magyarítása a Knock Out-nak, ezen a néven lépnek fel az etnósabb, unplugged koncerteken.

A zenekar 2016-ban Az élet egy ring című lemezzel lepte meg rajongóit, mellyel visszatértek az együttes korai korongjaira jellemző keményebb rock hangzásvilághoz, de nem mondtak le a muzsikájuk különleges erdélyi zamatáért felelős motívumokról sem. 2018-ban a Kolozsvári Magyar Napok nagyszínpadán ünnepelték 25 éves jubileumukat, és szintén 2018-ban a svédországi Göteborgban (a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör meghívására), majd rá egy évre Angliában (Rockfarsang Londonban) is nagy sikerrel szerepeltek a nagyrészt ottani magyarok alkotta közönség előtt.

A 2021. év tragédiával indult: Nagy László Levente basszusgitáros, aki 2014 óta volt a zenekar tagja, autóbalesetben életét vesztette. 29 éves volt. Az ő helyére visszatért a bandába az egyik alapító tag, Novák István "Öcsi". Jelenleg rajta kívül a zenekar tagja még a frontember, Lénárd "Yogi"József (ének, gitár), Gábora-Máté Éva (ének, hegedű, gitár) és Turi Gábor (dob). A zenekar 30. évfordulóját 2023-ban egy svédországi turnéval ünnepelte. És készülnek a dalok az új lemezre is.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/knockout.zenekar

Forrás:

  • Knock Out, rockerek.hu
  • Knock Out, Rockbook.hu
  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2023-11 , Hőgye Zoltán