Előadó

Kis Rákfogó

A „Mátyás tériek” újabb generációja az elődök tiszteletére 1976-ban létrehozta a Kis Rákfogót. Benne a rendkívül tehetséges, orvosi műhiba miatt korán elhunyt Füsti Balogh Gábor (1958–1988) zongorázott, Kunu László (1955–2019) basszusgitározott, Lakatos „Pecek” László (1956) dobolt és Kegye János (1956) szaxofonozott. Kegyét nem sokkal később az alig tizennyolc éves, később európai hírűvé vált Lakatos Tony (1958) váltotta. A Kis Rákfogó ezt követően sorra nyerte a tehetségkutató seregszemléket, versenyeket. A Magyar Rádió nagyhatalmú szerkesztője, Kiss Imre hamar felfigyelt rájuk, még abban az évben vitte őket a debreceni és nagykanizsai jazzfesztiválra, plusz számos rádiófelvételt készíthettek (ezek később lemezen is megjelentek). Majd jött az 1977-es, számukra országos nyilvánosságot hozó televíziós vetélkedő, a Ki mit tud?, amit kategóriájukban fölényesen megnyertek.

A rendkívül muzikálisan, játékosan és ötletgazdagon játszó Füsti Balogh Gábor 1979-ben a lengyelországi Kaliszban rendezett nemzetközi zongoraversenyen is diadalmaskodott, de később a jazzrocktól egyre inkább a hard bop felé mozdult el. A kaliszi győzelem idejére a Kis Rákfogó felállása szintén módosult, előbb Kunu László, majd Lakatos „Pecek” László igazolt át a Minibe, Lakatos Tony pedig 1979 után egyre többet járt ki az NSZK-ba. Helyükön Németh János, Lakatos „Pecek” Géza és Vasvári Pál játszott – egészen a zenekar 1981-es feloszlásáig. Abban az évben a debreceni jazznapokon Füsti Balogh Gábor kvintettjével már lendületes hard bopot játszott, miként az hallható a következő évben az MHV egyenborítós Krém-sorozatában megjelent nagylemezén is (az LP A oldalára a Kis Rákfogó korábbi rádiós felvételei kerültek).

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 1 (1960–70-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 292–293.

Frissítve: 2023-4 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok