Előadó

Kimnowak

A három alapító, Novák Péter (1970, ének), Pribil György (1967–2013, gitár) és Nagy Gergely (1969, basszusgitár) már az 1980-as évek második felében együtt játszott A Cég nevű tehetséges és zabolátlan iskolai zenekarban. 1993-ban megalapították a Kimnowakot, majd egy évre rá a Hol van az a nyár? című klipjük (rendező: Silló Sándor) három díjat is nyert a Magyar Televízió videóklip fesztiválján, melynek hatására leszerződtette őket a Sony Music.

Az 1994 őszén a boltokba került debütáló album (Tűz van babám!) révén országosan ismertek lettek, majd egy évvel később jött a Fekete zaj. Róla a címadó dalt – melyben a Kimnowak cigány népzenészekkel együtt játszott – a kereskedelmi rádiók alig játszották, a balladisztikus Gyémánt-ot viszont sokat forgatták, és az év egyik slágere lett. De hiába nyerték el a Radio France által meghirdetett Rock és Popzene Kelet-Európában című verseny különdíját, hiába készített velük interjút az MTV 120 minutes című műsora (a Sexepil és az Andersen mellett), hiába játszottak végig ötven előadást a veszprémi Petőfi Színházban (Ég és Föld), hiába mutatták be az újabb, addigi legösszetettebb nagylemezüket (Utcazene, 1997) a budapesti Új Színházban, a várva várt áttörés mégsem következett be. Vélhetően azért, mert produkcióik a mainstreamnek túl igényesek, az undergroundnak viszont túl populárisak voltak.

1999-ben még kihozták a Lepkegyűjtő albumot, melynek igényes, kísérletező, bár nem túl eredeti rockzenéje csaknem visszhangtalan maradt. A csendesebb éveket követően készített újabb nagylemez (A Ház, 2003) után pedig lényegében megszűntek, bár ezt hivatalosan csak Pribil György 2013-as halála után jelentették be.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 466–467.

Frissítve: 2024-2 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János