Előadó

Kiki (Patkó Béla)

Borítókép forrása: Fortepan / Szalay Zoltán

Kiki (Patkó Béla, 1957) énekes, az Első Emelet zenekar frontembere.

Zenei pályáját 1976-ban a Jeep nevű amatőr együttesben kezdte, majd az Óceán zenekar énekese lett. 1981-ben elindultak a Táncdalfesztiválon Kuka-blues című dalukkal, ami egy Hobo Blues Band paródia volt, azonban nem arattak túl nagy sikert. Kiki 1983 végén bekerült az Első Emelet együttesbe, amely meghozta számára az országos ismertséget. Éveken keresztül nyerték el a Pop-meccs gálán a különböző kategóriák díjait, szakmait is, de elsősorban a közönség szavazatai segítették őket. A zenekar hivatalosan soha nem oszlott fel, de 1992-től nem zenéltek aktívan.

Kiki az Első Emelet leállása után szólókarriert kezdett, első lemezét Zoltán Erikával közösen adta ki (Boldog karácsonyt!, 1994), mérsékelt sikerrel. A következő évben már egyedül próbálkozott (Szerelem-sztrájk, 1995), de hiába tartottak ki mellette a régi rajongói, egyéni karrierje nem bizonyult sikeresnek. 1999-ben DJ Dominique (Várkonyi Attila) társaságában létrehozta a Csütörtök 12 nevű formációt, amellyel járták az ország diszkóit. Emellett éveken keresztül műsort vezetett a Juventus Rádióban. Miközben az Első Emelettel 2008 és 2013 között újra koncertezett, Kiki a színházi világba is belekóstolt (Csakazértis szerelem, 2014). Aztán 2017-ben Berkes Gáborral létrehozták az Emeletet, hogy életben tartsák a régi dalokat. Kiki 2018 óta a Petőfi Rádió Dalra Magyar című műsorát is vezeti.

2016-ban A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2021-ben könnyűzenei előadó-művészi tevékenysége elismeréseként Máté-Péter díjban részesült.

2022. december végén a 40 évvel azelőtt alakult Első Emelet eredeti felállásban adott születésnapi nagykoncertet a Budapest Arénában. És 2023-ban is folytatják, több alkalommal láthatja őket a közönség, kissé megváltozott a zenekar összetétele, de Kiki, Berkes Gábor és Szentmihályi Gábor továbbra is ott vannak az egykori nagy csapatból.

JBSz, HZ

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/patkobelakiki

https://www.instagram.com/patkobelakiki/?hl=hu

Forrás:

  • Patkó Béla (Kiki), jegy.hu
  • PATKÓ BÉLA (KIKI), elsoemelet.hu
Frissítve: 2023-10 , Hőgye Zoltán