Előadó

Kertész Kornél

Kertész Kornél (1910–1983) zongorista, jazz-zenész, zenetanár.

1928 és 1931 között a Zeneakadémián tanult zongorázni (Stefániai Imrétől) és zeneszerzést (Siklós Albertnál). Glenn Miller, Artie Shaw, Benny Goodman és Stan Kenton muzsikájának hatására kötött ki a jazz mellett. Ugyanakkor foglalkoztatta Bartók, Hindemith, Stravinsky, Honegger zenéje is.

Több mulatóhelyen zongorázott, részben egyedül, részben zenekarral. Így a Savoy Bárban, 1958-tól az Astoria Szálloda bárjában muzsikált, ahová többek között Gonda János, Pernye András és Garay Attila is eljárt az Astoria Quartet miatt (Kertész Kornél zongora, Káldor Péter vibrafon, Rahói Ernő bőgő, Várnai Tibor dob).

Az ötvenes évek végére váltak  rendszeressé váltak a jam sessionök, melyek az új jazzgeneráció legfontosabb összejöveteie lettek. Egyrészt a jelenlegi Centrál Kávézó helyén található Metró Klubban, másrészt az Oktogonon a mai Burger King helyén működő Savoyban, harmadrészt az Astoria pincebárjában. Utóbbi két helyre a később a Dália Klub elindításában  elévülhetetlen érdemeket szerzett Kertész Kornél szervezte az örömzenéléseket, melyek kizárólag szájhagyomány útján terjedtek, de roppant hatékonysággal, hisz tódultak rá a zenészek és az érdeklődő civilek. S ezeket az eseményeket látva és átélve sokaknak lehetett az a furcsa érzése, mintha Magyarországon ténylegesen lenne jazzélet.

Miként Turi Gábor Azt mondom: jazz című 1983-as könyvében Kertész Kornél nyilatkozta „Az ötvenes évek végén még az Astoriában is volt konfliktusom. Minden szerdán jazz sessiont rendeztünk a zenésztársakkal, amit a közönség nagyon szívesen fogadott. Az Astoria engedélyezte. Egyik alkalommal odajött hozzám egy illető és felszólított: Kornél, ha itt szerdán jam session lesz, vedd tudomásul, hogy rendőrkordont  vezényeltetek ki. (…) Az üzletvezetővel behívattak a kerületi tanács szabálysértési előadójához, aki megkérdezte, hogy miről van szó. Elmagyaráztuk neki a jam session lényegét, hogy ezért nem kapunk  pénzt, és a többi, de láthatólag nem értette. Azt válaszolta, majd ítéletet hoz, ha megkapta a bővebb információkat. Mint később hallottam, az Astoriát megbüntették 500 forintra, engedély nélküli  műsortartás címén.”

Kortész Kornél 1962-től megszűnéséig vezette a Dália Jazz Klubot. 1967-ben felhagyott az aktív zenéléssel, attól kezdve az oktatásra (Bartók Béla Zenei Szakközépiskola) koncentrált.

JBSz

Frissítve: 2023-10 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok