Előadó

Kaukázus

Kardos-Horváth János (1981. augusztus 27., Budapest) a 2000 utáni magyar könnyűzenei élet egyik meghatározó figurája, számos zenekar frontembere, politikai aktivista és harcos környezetvédő. Nincs formációja, amelyben a határozott zöldpárti mondanivaló ne jelenne meg, nincs olyan zenekara, amelyben jellegzetes, gúnyos, kifacsart, gyakran rezignált humora ne lenne meghatározó.

2000-ben jelentkezett első bandájával (Zuzmó), majd 2002-ben Fürész Gáborral megalakította a Kaukázus, melynek 2004-ben jelent meg a debütalbuma: a Majdnem Kína zeneileg az elektronika (főleg a drum’n’bass) és a gitárzene határán egyensúlyozott, de látszott, hogy a mondanivaló sokkal meghatározóbb a zeneiségnél. A duó 2004 decemberében a Gödör Klubban játszott a Pál Utcai Fiúk egyik előzenekaraként (a PUF frontembere, Lecsó a honlapjukon személyesen ajánlotta őket a rajongók figyelmébe). A folytatás (MIR, 2005) hasonló hangvételű lett, némileg kevésbé emlékezetes dalokkal, ám a 2006-os Amerika nem hazudik meghozta az áttörést, olyan emlékezetes slágerekkel, mint a Teszkó, a Szexuális élet, a Lift vagy a Rézcső. 2008-ban tovább folytatódott az emelkedés, a Szalai Éva nagylemez címadó dala generációs slágerré vált, maga a zenekar is sokat küzdött az általuk nem igazán kedvelt dal szinte irreális népszerűségével.

Úgy tűnt, a Kaukázus generációs szócső lesz, a klasszikus felállásban – Kardos-Horváth János (ének, gitár), Fürész Gábor (gitár), Fodor Máriusz (billentyűs hangszerek), Demeter Zoltán (basszusgitár), Toldi Miklós (dob), Prommer Patrik (dob) – egyre szélesebb körben lettek ismertek, egyre nagyobb közönség előtt játszottak. Aztán a frontember 2009 őszén váratlanul bejelentette a zenekar feloszlását: az utolsó koncertjüket 2010 januárjában tartották a dugig tömött Akvárium Nagyteremben.

Kardos-Horváth slágerérzékenysége később is szinte mindenhol átütött: a gyerekzenét játszó Hahó zenekarral 2011-ben az év egyik legnagyobb slágerét hozták (Földlakó), majd a K2 formációt megalakítva jelentkeztek tökéletes rádióslágerrel (Dugjál el engem).

Aztán 2013-ben jött a hír, hogy újjáalakul a Kaukázus („Hát pénzért“ – nyilatkozta kesernyésen Kardos-Horváth). A visszatérő dal, az Édes Anna hamar feledésbe merült, de a 2014-ben online kijött új nagylemezen (KU.S [Kérni Ugyanazt Semmi] már olyan slágerek hallhatók, mint a Ciprus, a Fotocella, a Bostoni galamb, vagy a Bazmeg. Még ugyanebben az évben jött egy újabb dal és klip (Hatból a három), aztán csendesebb évek után 2018-ban teljesen új felállással – a gitárról basszusgitárra váltó Kardos-Horváth mellett Kis Tibor „Sztivi” (gitár), Domokos Tibor (billentyűsök) és Simonyi Zádor (dob) – a korábbiaknál elektronikusabb, poposabb formában folytatták. Noha a politikusabb hangvételű nagylemez (KpOp) két kevésbé emlékezetes dalához (Ledomain, Egypontegy) készült klip, róla a Kalifornia és a Honvéd lett közönségkedvenc.

2019-ben ismét meglepő folytatás jött, a háromszámos psytrance-hatású Hajnalifény EP, majd néhány tradicionálisabb hangszerelésű dalt (Görögország, Ez a Te Magyarországod) érkezett az Egyetlen szó, amellyel megnyerték a Dal 2021 című tehetségkutatót. De sem ez a dal, sem a következő sláger (Álmodjunk élettel) nem szerepelt a következő nagylemezen, a korábbiaknál szelídebb hangzású, 2021-ben megjelent Lux-on.

SzL

 

https://www.facebook.com/KaukazusKaukazus

http://kaukazus.hu/

 

Frissítve: 2024-4 , Szigeti László

Kapcsolatok

    12