Előadó

Kása Béla

Korniss Péter mellett az eltűnőben lévő paraszti kultúra és életmód legfontosabb vizuális megörökítője.

1952-ben született Pécsett, 1965-ben családjával Nyugat-Németországba költözött, ahol 1979-ben a kölni képzőművészeti főiskolán szerzett diplomát művészi fotográfia szakon. Európa legnagyobb képes magazinjainak, a Stern-nek és a GEO-nak dolgozott, készített fotósorozatokat többek között nagyszebeni és macedóniai cigányokról.

1973 nyarán jutott el először Erdélybe, amely fordulópontot hozott az életében. Azóta rendszeresen visszajár. 1983-ban is azért költözött vissza Magyarországra, hogy közelebb legyen a neki mindennél kedvesebb erdélyi muzsikusokhoz.

„Nagy feladatom az életben: magamnak, a gyerekeimnek és az utókornak megörökíteni azt a világot, melynek már én is csak csodálója lehettem, részese nem igazán, mert későn születtem. De azt szeretném, hogy még az utánunk következő nemzedékek is lássanak belőle valamit.” – vallotta.

1985-től népzenei együttesek és szólisták lemezeihez és propaganda anyagaihoz készített fotókat. 1994-től a folkMAGazin képszerkesztője.

1995-től a letelepedni nem akaró vándorcigányok útját követi rendszeresen gépével.

1997-ben jelent meg az Erdélyi zenészek című fotóalbuma, magyar és angol nyelven, mely az erdélyi cigány- és parasztzenészek öröklétig tartó panteonját alkotta meg. A következő két évben 45 erdélyi zenekart fényképezett le az Utolsó óra című nagyszabású népzenei gyűjtés részére.

A népi kultúra elkötelezett kutatója, megőrzője és továbbadója. Zenél, népzenét gyűjt és fényképez Erdélyben, Moldvában és Gyimesben, de járt Indiában a félnomád életmódot folytató tevepásztor Rabari törzseknél is.

Az elmúlt harminc éven képeiből Bécsben, Prágában, Berlinben, Kölnben, Brüsszelben, Amszterdamban, Párizsban, Krakkóban, New Yorkban, Washingtonban, Montrealban, Torontóban, Új Delhibe és Lhasában rendeztek kiállítást.

Díjak, elismerések: Mediawave Párhuzamos Kultúráért díj (2004), Magyar Művészetért Díj (2011)

Albumok: Kása Béla fotográfus (1996), Erdélyi zenészek (1997), Kása Béla fotográfus (2021)

JBSz

http://www.kasabela.com/

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd: A magyar folk története, Budapest, Kossuth Kiadó, 2013, p. 141.

 

 

Frissítve: 2023-4 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok