Előadó

Karaván Família

A cigány vokális hagyományokat megelevítő budapesti Karaván Família egy 2003-ban alakított családi együttes. A szülők, Nagy István (ének, gitár, tambura, blues-harp), és Farkas Ilona (ének, tánc) korábban a Romanyi Rota és a Romano Kokalo együttesekben játszottak. István 1998-ban közreműködött a Transglobal Underground Rejoice, Rejoice lemezén (a londoni zenekar 2006-os szegedi koncertjén az egész Família közreműködött).

2002-ben – egyelőre István és Ica duójaként – alakult meg a Karaván formáció, melynek debütáló CD-jén (Roma Flamenco, 2002) a világhírű szerbiai cigány, Boban Markovic trombitált. Ezen hallható a régi szerb dal, a Ki itt a legény feldolgozása, amelyhez klip is készült, és amely később a zenekar repertoárjának egyik állandó darabja lett. Az együttes 2003 végén kibővült a házaspár idősebb gyermekeivel, ifjabb Nagy Istvánnal (gitár, ének, kanál, cajon, kanna) és Nagy Nikolettel (ének, tánc, gitár).

A család első közös lemezén (Gipsy Crossroads, 2006) a cigány népzene hagyományos és modern formáinak felhasználásával adták elő zömmel cigány nyelvű tradicionális dalaikat Oroszországtól Spanyolországon át egészen a Balkánig, melyekben a mississippi blues, a flamenco, a rumba és a balkáni cigányzenei elemek is megtalálhatóak. A 2008-as, szintén saját kiadású La familijaki zor (A család ereje) után hosszabb szünet következett, majd a zenekar fennállásának tizedik évfordulójára, a Fonó gondozásában jelent meg az Asvin (Könnycsepp) album, melyek többek között Harcsa Veronika, Balogh Kálmán és Dés András működött közre.

A következő nagylemez, a Kawalcade 2017-ben érkezett, ismét szerzői kiadásban. A koronavírus időszakában a zenekar elsők között jelentkezett karanténkoncerttel: 2020 májusában az A38 hajón léptek fel, majd ugyanebben az évben ősszel a Kultúrpart Zenészek a háztetőn koncertsorozata keretein belül a nyolcadik kerületi házuk erkélyéről adtak koncertet. Ezen a fellépésen Niki mellett már a kisebbik lány, Nagy Vanda is szerepelt, aki 2021-ben végképp a nővére örökébe lépett: a Fishing On Orfű fellépésen és az ugyanebben az évben napvilágra került klipben (Na ushtyav man) már csak ő szerepel, akárcsak az év végén publikált új nagylemezen (Varikanak [Valamikor], 2021).

SzL

 

http://karavanfamilia.hu/

https://www.facebook.com/KaravanFamilia

Frissítve: 2024-3 , Szigeti László

Kapcsolatok