Előadó

Kalapács József

Kalapács József (1962, Budapest) énekes és musicalszínész, aki már több mint 40 éve jelen van a rockzenei életben. Olyan legendás hazai heavy metal zenekaroknak volt a frontembere, mint a Pokolgép és az Omen.

Énekesi karrierjét a Speed nevű iskolai zenekarban kezdte, majd 1982-ben egy koncert végén odament az akkor még nem túl ismert rockzenekar tagjaihoz azzal, hogy ő szeretne lenni a banda énekese. A csapatban addig a basszusgitáros Paksi Endre énekelt. Bevették őt az együttesbe, felvették a Pokolgép nevet és ezután több éves munkával elérték azt, hogy ők lettek az 1980-as évek második felének legnépszerűbb magyar heavy metal együttese. Rengeteg fellépésük volt - a Motörhead előzenekaraként is szerepeltek - és lemezeik több százezer példányban keltek el. Kalapács énekelni tanulni már a zenekar tagjaként kezdett, olyan neves énektanároknál, mint például Ákos Stefi. A Pokolgép mellett zenés színházi darabokban (rockoperákban és musicalekben) is szerepeket kapott.

1990-ben a zenekari ellentétek oda vezettek, hogy Kalapács József és Nagyfi László otthagyta a formációt és megalapították az Omen együttest, amelynek Kalapács volt az énekese, és Szekeres Tamás gitáros is ott játszott. Dalszövegeket pedig Horváth Attila is írt nekik. 1996-ban szólóalbuma jelent meg, Kalapács címmel.

Aztán 2000-ben a szólópályát választotta, illetve életre hívta az azóta is aktív Kalapács zenekart, amely a Judas Priest előtt is fellépett annak budapesti koncertjén. 2005-ben ex-Edda tagokkal megalakította a Hard együttest, amelyben 2009-ig hard rockot énekelt. A formáció a Deep Purple előzenekaraként is szerepelt. 2009-ben Kalapács és az Akusztika néven új zenekart alapított, amellyel részben korábbi együtteseinek dalait játssza akusztikus hangszereléssel, emellett heavy metal klasszikusok átiratai szólalnak meg, valamint megzenésített verseket is előadnak. Ebben a formációban együtt játszik - mások mellett - Szűcs Antal Gábor gitárossal is. 2012-ben újjáalakította a Hardot, majd 2013-ban az együttes nevét Kardra változtatta. A különböző zenekaraival számtalan lemeze jelent meg az évek során.

Az énekes egyik mentora Vikidál Gyula volt, 1993-ban ő ajánlotta Szörényi Leventének az Atilla - Isten kardja című rockoperába. Később szerepet kapott további zenés darabokban is, jött az István, a király, az Árpád népe, majd a Kormoránnal a Megfeszített és a Napba öltözött lány. A Madách Színházban hatszázszor öltötte magára Mister Mefisztulész jelmezét, a Macskák című musicalben. A műfajt annyira megszerette, hogy életre hívta az Atilla Fiai Társulatot, ahol mások mellett Varga Miklóssal és Rudán Joe-val éneklik a híres rockoperák, és az ismert musicalek slágereit.

2021-ben újabb szólólemezzel jelentkezett (Szelíd metálosok). 2022-ben több nagyszabású életműkoncertet is tartott 60 év totál, 40 év metál! címmel, ezeken együtt szerepelt sok-sok egykori és jelenlegi zenésztársával.

HZ

 

https://www.facebook.com/KalapacsJozsef1?locale=hu_HU

https://www.instagram.com/kalapacsjozsefofficial/

https://kalapacs.hmusic.hu/

Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok