Előadó

Juventus

A Syrius kettéválása után 1968 novemberében alakult. Felállás: Pápai Faragó László (orgona, ének), Molnár Ákos (szaxofon), Hanka Péter (szólógitár), Varga Dénes (basszusgitár), Szigeti Béla (dob).

Az első koncertjüket 1968 novemberében a komáromi színházban adták, az év végén szerepeltek a Magyar Televízió Slágerkupa nevű műsorában, ahol Poór Pétert kísérték (Nem kell tagadni). Sorra készítettek lemez- és rádiófelvételeket, amelyek lényegében korszerűbb hangszerelésű hagyományos táncdalok voltak (Óriáskerék, 1968; Rozi ’69, 1969; Zsíros kenyér / Tavi rózsák, Véget ért egy fejezet / Ilyen voltam, 1970). 1971-ben a zenészek elhagyták a tempót diktáló Pápai Faragót, előbb a Metro nélkül maradó Zoránhoz pártoltak, majd a Taurusból kitett Som Lajossal (akinek helyére Zorán érkezett) külföldre távoztak, és többségük kint is maradt.

A nagy zenekari átalakulások idején Juventus névvel még egy társaság igyekezett lépést tartani a korral – az új tagok közül hárman (Sipos Péter, basszusgitár, Csomós Péter, gitár, Tóth József, dob) 1971 áprilisában a Hungariából igazoltak át Pápai Faragó mellé, és csatlakozott hozzájuk Tátrai Tibor (szólógitár) is. A felállás nem volt hosszú életű (Da da da, da da da / 24 óra, Ha jártál arra / Fehér virág, 1971), de a távozók helyére érkező új zenészekkel (Kékes Zoltán szólógitár, Csurgai Attila dob) folytatódott a slágergyártás.

1972-ben a Táncdalfesztivál-on Kovács Katit kísérték (Add már uram az esőt). A zenekar gyors egymásutánban több mérsékelt sikerű kislemezt készített (Lenn a folyónál, Aphrodite emlékére / Tedd azt, amit éppen szeretnél, Kék égbolt / Egy pont a térben, Ó, Bangla Desh / Akit felkapott a szél, 1972, Minek is jöttem el / Jöjjetek velem, 1973), majd két és fél évre eltűnt a nyugati vendéglátóiparban. Később többször megpróbáltak visszailleszkedni a hazai zenei életbe, sikertelenül. A Metronóm 77 fesztiválon még elindultak Kapaszkodj című dalukkal (ekkor a jazzista Deseő Csaba hegedült és a későbbi Hobo Blues Band-alapító Póka Egon basszusgitározott benne), de 1977 nyarán a Juventus együttes végleg feloszlott.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 1 (1960–70-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 154–155

Frissítve: 2023-7 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János