Előadó

A free jazz szabadságát, a rock energiáját, valamint a tradicionális afrikai és ázsiai folk ősiségét elegyíti zenéjében a 2012 tavaszán alakult Jü trió. Tagjai – Mészáros Ádám (gitár), Hock Ernő (bőgő, basszusgitár), Halmos András (dob) – a hazai zenei élet sokat foglalkoztatott muzsikusai, olyan zenekarokban játszottak/játszanak, mint a Péterfy Bori & Love Band, az Erik Sumo Band, a Qualitons, a Zuboly vagy a Dresch Quartet. Ahogy a Magyar Narancs kritikusa találóan rámutatott: „A Jü az elragadtatás zenéjét játssza: sokszor szigorúnak tetsző, néha kifejezetten repetitív örvénylésből kibontakozó, kinyíló témáik, a pszichedelikus és noise rockból, némi folkból és telivér power jazzből egyszerre táplálkozó kompozícióik hihetetlen energiákat hordoznak. A hangszerek lehetőségeinek kitágítása által a folyamatos jelenből egyenesen a jövőbe röpítik a transzba ejtett közönséget: olyan produkciót nyújtanak, amely ideális esetben a befogadónak a zenéről vallott gondolkodását is megváltoztatja.”

A trió már a bemutatkozó nagylemezét (JÜ Meets Møster, 2014) is a kísérletező zenére szakosodott, londoni székhelyű Rarenoise Records gondozásában jelentette meg (ezt a jó szokásukat azóta is megtartották). Rajta az instrumentális-improvizatív-experimentális trió partnere – miként a lemez címe is mutatja – a Datarock nevű elektro-dancepunk zenekarból (és számos más projektből) ismerős norvég szaxofonos-klarinétos Kjetil Møster volt.

„Mint egy nyugat-afrikai lemez a 23. századból” – mondta a második albumról (Summa, 2017) a Rarenoise Records vezetője, melyen amúgy tovább haladtak az addigi csapáson. Döntően magukat adták, egyedül a Partir című kompozíció megszólaltatásához hívtak vendégeket (Bolcsó Bálint elektronika, Kjetil Møster szaxofon), és ez, valamint az újabb remek, az indonéz gamelán zene bűvöletében született album (III, 2021, vendég Győrfi Dóra ének) roppant kedvező hazai és nemzetközi fogadtatása révén számos nemzetközi fesztiválon és klubban koncerteztek (Cairo Jazz Festival, Saalfelden Jazz Festival, Ljubljana Jazz Festival, Vortex London, Nasjonal Jazzscene Oslo, Kino Siska Ljubljana).

2022 januárjában Halmos Andrást Miklós Szilveszter váltotta a dobok mögött.

JBSz

 

https://www.facebook.com/thepowerofju/

Frissítve: 2023-5 , Jávorszky Béla Szilárd