Előadó

Járai Márk

Az 1986-ban, Győrben született Járai Márk karrierje szinte mesébe illő. Fogorvosnak tanult, de közben tehetsége egyre inkább a gitáron és éneklésben bontakozott ki.

„Édesapámmal iszonyú sok zenét hallgattunk otthon: Led Zeppelint, Deep Purplet, klasszikus rock zenét, illetve Cseh Tamást.” – nyilatkozta 2021-ben a partlap.hu-n. „Ott a kanapénkon kezdtem el felkutatni a különböző gitár tabulaturákat. Először szóló, rock számokat tanultam, Zeppelint például, majd átkattantam Nirvanára és az unplugged albumuk hatására elkezdtem akusztikus gitáron játszani.”

A fiatal gitáros kisebb kávézókban koncertezett, amikor felfedezte Marsalkó Dávid, és egy pillanat alatt az ország legnagyobb színpadain találta magát a Halott Pénz tagjaként.

A zenekar mellett párhuzamosan felívelt szólókarrierje is, így lett 2015-ben tagja a Red Bull Pilvaker alapcsapatának is, amelyben a magyar költészet ikonikus verseit interpretálják a saját stílusukban (2015. március 15-én például egy szál gitárral adta elő Petőfi Sándor híres versét, a Füstbement terv-et az Erkel Színház színpadán).

Ennél is fontosabb, hogy Járai Márk erősen kötődik Cseh Tamáshoz, így az énekes emléke előtt tisztelgő estjeivel is aktívan turnézik. Miként nyilatkozta: „Húszéves koromban csináltam először Cseh Tamás estet, de csak pár számot játszottam, azonban idővel egyre több dal vált kedvencemmé, és ez odáig fajult, hogy két évvel ezelőtt csináltam egy újabb estet, ahol már prózai átköltéseim is voltak”. Ezen az esten aztán meglepetésszerűen megjelent Bereményi Géza, akivel azóta olyan szoros barátságba került, hogy az utóbbi években közös dalokat is írnak.

JBSz

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/markjarai

https://www.instagram.com/markjarai/

 

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    12