Előadó

Ismerős Arcok

Borítókép forrása: a38.hu

Az Ismerős Arcok 1999-ben alakult meg az Udvari Bolondok és a $texas zenekarok tagjaiból. A kezdeti években rhythm and bluest játszottak, aztán 2002-ben egy Székelyföldön tett látogatás hatására új irányt vett az együttes. Innentől már nem a zenés szórakoztatás a céljuk, szövegviláguk és témaválasztásuk nagyrészt a magyar emberek és a nemzet sorsával foglalkozik. Dalaik témái között a legjellemzőbb gondolatok: a család és a hazaszeretet, kultúránk, értékeink tisztelete és megóvása, valamint a közösségben való létezés fontossága. Zenéjükben a hagyományos rockzenei hangzás mellett felfedezhetők a blues, a jazz, a pop és a világzene stíluselemei is.

Első nagylemezüket 2003-ban adták ki (Egy a hazánk), azóta szinte évente új hanganyaggal jelentkeztek, legutóbbi albumukat 2022-ben publikálták, Utolsó címmel. Legismertebb számuk a 2007-ben megjelent Nélküled, amely nem csak rádióadókon, de futballstadionokban is nagy sláger.

Évente 100-120 élő koncertet adnak, gyakran zenélnek határon túli magyaroknak is Erdélyben, Felvidéken és Délvidéken egyaránt. 2010-ben a tengerentúlon - Torontóban és New Yorkban szerepeltek az ottani magyar közösségek meghívására, majd 2011-ben Svédországban is felléptek. A zenekar 2019-ben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Ebből az alkalomból egy országos koncertturnét tartottak “Egy vérből valók vagyunk - 20 év, 20 dalban, 20 helyszínen” mottóval.

Az együttes jelenlegi felállása: Nyerges Attila (ének, gitár), Práder Vilmos (gitár), Galambos Nándor (basszusgitár), Kovacsik Tamás (dob), Leczó Szilveszter (billentyűs hangszerek) és Tánczos István (szaxofon).

Munkásságukat több díjjal is elismerték, ezek közül kiemelkedik a Máté Péter-díj - a magyar könnyűzene legrangosabb állami kitüntetése - amelyet 2020-ban kaptak meg. 2023-ban pedig elnyerték a Petőfi Zenei Díjat, az Év zenekara lett az Ismerős Arcok.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/ismerosarcok

https://www.instagram.com/ismerosarcokofficial/

https://www.ismerosarcok.hu/

Forrás:

  • Ismerős Arcok, Ismerős Arcok zenekar honlapja, 2023
  • Ismerős Arcok, Wikipédia, 2023-06-18
Frissítve: 2023-10 , Hőgye Zoltán