Előadó

Incognito

Borítókép forrása: Erdélyi magyaRock 1970-2010/Balázs István

Az Incognito zenekar az erdélyi Gyergyószentmiklóson alakult 1988-ban. A metálzenét játszó formáció alapító tagjai Barabás Attila gitáros, valamint a Köllő testvérek: a basszusgitáros-énekes Csaba és a dobos Emil voltak. Ebben a felállásban tartották meg első koncertjeiket, majd 1989-ben a tagokat behívták katonai szolgálatra.

Leszerelésük után, 1990-ben a Köllő testvérek Magyarországra költöztek, Barabás Attila pedig újjáalakította az Incognito együttest, amelynek tagja lett Kertész Péter (gitár), Biró László (basszusgitár), Molnár Tibor (dob) és Bicsak Tibor (ének). 1992-ben megjelent az El(l)ötted a jövőd című kazettájuk, amelyen új tagok mutatkoztak be: Balázs Bolivár (basszusgitár) és Bakó Kálmán (gitár).

A következő években számtalan fesztiválon szerepeltek, melyeken szép elismerést vívtak ki maguknak a hazai közönség előtt. A Ki mit tud? tehetségkutató 1993-as erdélyi döntőjén a legjobb három zenekar egyikeként továbbjutottak a vetélkedő magyarországi szakaszára, ezután pedig több meghívást is kaptak a határon túlra.

Közben újabb tagcsere történt: a dobok mögé a tizennégy éves Ferencz József került. A Román Televízió magyar adásában videóklip készült a Sivár az élet és a Mégis várlak című dalokról, amelyek listavezetők lettek a Kolozsvári Rádió és az Ifi Fórum toplistáján. 1994-ben ők voltak az Edda-turnén az előzenekar, 1995-ben pedig a Republic zenekarral koncerteztek.

1995-ben kivált az egyik szólógitárosuk, Bakó Kálmán, aki a zenekar ügyeit intézte. A többiek nem akarták, hogy bárki úgy gondolja, meglovagolják a régi hírnevet, ezért 1996 márciusában egy hatalmas Incognito-temető koncertet tartottak Gyergyószentmiklóson, és a Black Hole névre keresztelték át a zenekart.

Azóta pár alkalommal azért összeállt a régi Incognito is: 2017-ben nosztalgiakoncertet tartottak a Gyergyói Városnapokon, 2022-ben pedig az Egyfeszt erdélyi összművészeti fesztiválon tartottak búcsúkoncertet. A Sivár az élet című daluk felkerült a 2018-ban megjelent Made in Gyergyó válogatásalbumra.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/incognitorockband

Forrás:

  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-2 , Hőgye Zoltán