Előadó

Ihász Gábor

Az 1970-1980-as évek népszerű férfiénekese.

Labdarúgóként kezdte a pályáját (a Vasasban Ihász II. néven játszott, de szívbetegsége miatt abba kellett hagynia az élsportot), majd zeneszerzőként dalokat írt énekeseknek (Szécsi Pál, Máté Péter, Szűcs Judith). Később gitáros előadóként járta az országot. A hetvenes évek közepétől szólóénekesként aratott sikereket, rendszeresen turnézott a Fonográffal, a Kék Csillaggal és az Express együttessel.

Egyszerű, közvetlen, melegszívű, hétköznapi témájú háromakkordos, populáris slágereket írt (Állj meg kislány, Bolond kis életünk, Elszáll a gondom, Válaszolj nekem, Elsöpri a szél, Dúdold el, Szerelmes a lányom, Mikor az álom). A Metronóm ’77-en az S. Nagy Istvánnal közösen írt dalával (Múlnak a gyermekévek) közönségdíjas lett. 1980-ban önálló nagylemeze jelent meg. Ebben az évben Heilig Gáborral megnyerte a Tessék választani! vetélkedőt (Te és én).

1983-ban kijött második albuma, de 1989-ben hosszan tartó, súlyos betegségben meghalt és harmadik korongja (Életem, dalaim, 1989) már posztumusz lett.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 1 (1960–70-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 358.

Frissítve: 2023-4 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok