Előadó

Hot Jazz Band

A hazai tradicionális mezőny másik profi formációja az 1985-ben indult Hot Jazz Band. A trombitás–bendzsós-énekes Bényei Tamás (1964–) vezette együttest a Benkó Dixieland Bandhez és a Bohém Ragtime Jazz Bandhez hasonlóan szintén meghívták e színtér nemzetközi Mekkájának tartott Sacramento Jazz Jubilee-re. De ők nem egyszer, nem kétszer, hanem összesen hatszor jutottak el oda. Ráadásul két alkalommal őket hozták ki a fesztivál legnépszerűbb zenekarának.

Bényei és társai a huszadik század elejének életvidám dixieland-világát képviselik. Saját szerzeményeket csak elvétve komponálnak, repertoárjukon a ritkán és kevésbé ritkán játszott örökzöldek mellett régi, jól ismert magyar szerzemények – főként filmslágerek – szerepelnek. A gyakran nyolcvan–száz éves szerzeményeket igazából meg sem próbálják napjaink elvárásainak megfelelően áthangszerelni – saját bevallásuk szerint mindenekelőtt nagyfokú stílushűségre törekednek. Felsorolni is reménytelen, hogy ki mindenkivel játszottak az elmúlt harminc évben, de illusztrálásként álljon itt néhány név: Eddy Davis, Buddy Wachter, Cynthia Sayer, Acker Bilk, Joe Murányi, Marcel Zanini.

A virtuozitásra és sármos előadásmódra komoly hangsúlyt fektető Hot Jazz Band nemzetközi színvonalát jelzi, hogy fennállása alatt számos hazai és négy külföldi díjat nyert. Többek között az egyik első számú európai megmérettetésen, a franciaországi New Orleans Jazzversenyen vitte el a pálmát 1995-ben. A hazai tradicionális zenekarok közül elsőként vont be sztepp- és swingtáncosokat a műsorába. Ráadásul Bényeiék nem csak rengeteget koncerteznek, de a Benkó Dixieland és a Bohém Ragtime Jazz Band után ők jelentették meg a legtöbb tradicionális CD-t Magyarországon – eddig szám szerint tizenhármat.

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd: A magyar jazz története, Budapest, Kossuth Kiadó, 2014, p. 239–240.

 

https://www.facebook.com/hotjazzband/

https://hotjazzband.hu/

 

Frissítve: 2023-6 , Jávorszky Béla Szilárd