Előadó

Hooligans

A kilencvenes évek közepén indult Hooligans máig az egyik legnépszerűbb, dallamos rockot játszó - többszörös arany és platinalemezes - hazai formáció.

A zenekar alapító tagjai közül Kiss Endre "Endi" dobos és Tóth Tibor gitáros iskolatársak voltak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen. Már 9 éves korukban együtt zenéltek, 16 évesen alakították meg a Ramses nevű együttest, amelyben már egy újabb majdani Hooligans-alapító tag, Ördög Tibor "Csipa" énekes is szerepelt a dallamosabb rockot játszó csapatban.

1992-ben Budapesten folytatták a zenélést, a Dance együttesben. Itt már komoly sikereket arattak, az Ördög vagy angyal című albumukból 20 000 példány kelt el, külföldön is szerepeltek. Ők nyitották a Scorpions 1993-as koncertjét az egykori Budapest Sportcsarnokban. A formáció 1996-tól Hooligans néven folytatta a zenélést. Ekkor még velük volt Marót Péter Géza (PG Marot) basszusgitáros is, ő korán távozott a bandából, de dalszövegeket még a 2010-es években is írt nekik.

Endi, Tóth Tibor és Csipa a mai napig tagok - 27 év alatt a zenekar felállásában csak basszusgitáros poszton voltak változások: Móritz Norbert 1996-2007 között, Késmárki Zsolt pedig 2007-2021 között volt tag, jelenleg Romanek Gergő erősíti a ritmusszekciót.

1997-ben jelent meg első nagylemezük Nem hall, nem lát, nem beszél címmel. Az évek során sikert sikerre halmozva lépdeltek előre. Kiadványaik közül különösen sikeres voltak, így a platinalemez, illetve többszörös platinalemez minősítést értek a Szenzáció!!! (2003), a História (2013), az Igaz történet (2016), a Jubileum Best of (2017), a Jég hátán (2018) és a Zártosztály (2021) című albumaik.

2014-ben megjelent a Társasjáték című - szintén többszörös platina - lemezük, amelyen dalaikat ismert énekesekkel közösen adták elő. Szerepel az albumon - többek között - Bornai Tibor, Ganxsta Zolee, Janicsák Veca, Kalapács József, Kowalsky, és Nagy Feró.

Pályafutásuk során megannyi slágerük (többek között a Királylány, Legyen valami, Paradicsom) vezette a sikerlistákat. A kétezres évek elején folyamatosan az élen végeztek ifjúsági magazinok és televíziós zenei csatornák éves listáin. 2004-ben két Fonogram díjat is elvittek: az év hazai modern rock albuma lett a Szenzáció!!! című albumuk, az év hazai dala pedig a Királylány.

Rengeteget koncerteznek gyakorlatilag nincs olyan színpada Magyarországnak, ahol ne játszottak volna, de a környező országokban is gyakran szerepelnek.

2021-ban megjelent Zártosztály című lemezükön némileg stílust váltottak: keményebb rockzenét hallhatunk tőlük, és társadalomkritikus dalszövegek váltották fel az eddig rájuk jellemző témákat, mint a szerelem, a nők bálványozása, a bulizás, és az érzéki örömök.

2023 decemberében a Budapest Arénában mutatják majd be a vadonatúj lemezük dalait a rajongóiknak.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/hooliganshivatalos/?locale=hu_HU

https://www.instagram.com/hooligansofficial/?hl=hu

http://www.hooligansweb.hu/

Forrás:

  • Hooligans, Wikipédia, 2023-08-16
Frissítve: 2023-12 , Hőgye Zoltán