Előadó

Hó Márton és a Jégkorszak

A Hó Márton becenév az 1981-es születésű Horváth Mártont takarja, aki gimnáziumi zenekarok után 2004 és 2006 között a Rado Denise és a Jozef K frontembereként, dalszerző-gitáros-énekesként tűnt fel, majd a Hippikiller basszusgitárosa lett.

A Hó Márton és a Jégkorszak projekt 2009 december óta működik. Indításként két Péterfy Bori & Love Band dalt (Téged nem, Végül úgyis csak egy sóhaj marad) dolgozott fel. Hó Márton eleinte Szőke Barna gitáros (Qualitons) társaságában adott akusztikus koncerteket, majd 2010-re négytagúra bővült a formáció (Horváth Kristóf basszusgitár, Gulyás Kristóf dob). Az első négyszámos EP (Szeles Mónika, 2010) a Sigur Rós és főleg a Radiohead hatásait még akkor se tagadhatná le, ha az egyik dalának a címe nem Karma Police vagy No Surprises lenne.

A Tövisházi Ambrus produceri felügyelete alatt készült bemutatkozó CD (Dalok a fürdőszobából) 2011-ben jelent meg, rajta olyan, a korszakot és az életérzést remekül megragadó dalokkal, mint a Folyamatosan le vagyok maradva, a Szandra, vagy A haverok már nem vártak meg. Még ugyanebben az évben, 2011.11.11.-én érkezett a 11 című feldolgozáslemez, amelyben Hó Márton saját elmondása szerint „ledolgozta” a tartozását 11 szívének kedves magyar zenekar előtt. 2012-ben politikusabb hangvétellel folytatta: először egy Schmitt Pál-botrányra reflektáló dallal jelentkezett (Ugyanúgy szeretnék hazudni, ahogy te), aztán egy Hoffmann Rózsa és Balogh Zoltán szavait felhasználó számmal jött ki (Figyelj, Öcsi!), majd 2013 május elsején kihozta a munkakeresés keserveit bemutató Nemzeti Álláskereső dalt.

Sok egyéb más projekt mellett (az indierock-szupergroup Bastiaan, az Időfutár rádiójáték zenéjét készítő Hó Márton és a Jetik, illetve az elektropopos MYGL) végül 2013-ban jött a folytatás – a Zászlók a Holdon EP-t ősszel a második album, a Csodálatos utazások követett (ezen mindössze három felvételen játszanak a Jégkorszakos zenészek). Az akusztikusabb, merengőbb hangvétel után 2015-ben újra egy frissebb, gitárosabb hangzású Jégkorszakkal felvett dal érkezett, ami talán mindmáig legnagyobb slágerük (1981).

Hó Márton 2015-ben beszállt a Gustave Tiger zenekarba, amelynek 2022-es feloszlásáig ő volt a basszusgitárosa. Közben készített egy Jégkorszak albumot (Itt vagyunk, 2016), egy igencsak szegényesen megszólaló szólóanyagot (Befejezetlen lemez, 2017), majd 2020-ban egy profi megszólalású, punktól szintiken át több zenei zsánert felvonultató újabb nagylemezt (Tegnap majdnem eltalált egy meteor), amelyben a magyar hálószobapop-forradalom egyik vezéralakja elegánsan lépett tovább a kiteljesedettebb zenei formák irányába.

SzL

 

https://www.facebook.com/homarton/

https://jegkorszak.blog.hu/

Frissítve: 2023-5 , Szigeti László

Kapcsolatok

    12