Előadó

Halász Judit

Halász Judit (Budapest, 1942) Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahonnan fél év elteltével már vendégnek hívták a budapesti Vígszínházba, majd csatlakozott is a társulathoz.

Játszott A. Miller, T. Williams, Csehov, Moliere, G. B. Shaw, Goldoni, Krúdy, Örkény, Szakonyi, Woody Allen, Neil Simon és még sok más szerző darabjaiban olyan művészekkel egy színpadon, mint Ruttkai Éva, Sulyok Mária, Páger Antal vagy Bulla Elma. Közel 40 filmben szerepelt karrierje során, többek között Szabó István Szerelmesfilmjében és Várkonyi Zoltán Kárpáthy Zoltánjában.

Pályája során sok ezer koncertet adott Magyarországon. Első szólólemeze (Kép a tükörben) 1973-ban jelent meg, ezt követően több mint 20 albumot készített; a legutóbbi 2022-ben látott napvilágot Miénk a Világ! címmel. Az egyik legnagyobb sikerét azzal aratta, hogy műfajt teremtett: magyar költők verseit énekli a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében gyerekeknek. „Ha valaki komolyan veszi a gyerekközönséget, akkor kemény fába vágja a fejszéjét, ez ugyanis nehéz feladat. (...) A gyerekek nem úgy viselkednek, mint a felnőtt, aki beül a színházba. Meg kell tanulni őket. A legtöbb előadó ettől megijed, pedig ‘csak’ azt kell elérni, hogy a lent ülők azt érezzék, hogy ők ugyanolyan fontos résztvevői az előadásnak, mint az, aki odafönn a színpadon mikrofonnal a kezében beszél vagy énekel.” - nyilatkozta 2022-ben.

Munkásságáért a Magyar Köztársaság Tiszti keresztjével jutalmazták, a szakma pedig Páger-díjjal, Bilicsi-díjjal, két alkalommal Ajtay-díjjal, valamint Erzsébet-díjjal tüntette ki, emellett két civil alapítvány (a kecskeméti Európa Jövője Egyesület, a móri Aphelandra Alapítvány) is megtisztelte elismerésével.

Halász Juditot és Presser Gábort 2003 végén nevezte ki az UNICEF Magyar Bizottság jószolgálati nagykövetté, és azzal a feladattal bízta meg őket, hogy képviseljék a gyermekek ügyét, legyenek az UNICEF és a világ gyermekeinek szószólói Magyarországon. 

BB

 

https://www.halaszjudit.hu/

Frissítve: 2023-12 , Bánóczi Bea