Előadó

Guča Partyzans Brass Band

Magyarország első balkáni rezes bandája 2012 nyarán alakult. A kilenc tagból álló dél-szerbiai balkán népzenét játszó együttes tagjai a hangulatteremtés nagymesterei. A trombita központú produkció főként jazz zenészekből áll, és pillanatok alatt karneváli hangulatot teremt.

A sokak által magyar „Boban Marković Orkesternek” titulált zenekart  Nenad Golub (zenekarvezető) hozta létre, Tulkán Péterrel (trombita), Koós-Hutás Áronnal (trombita) és Avar Annával (szaxofon) közösen. Tulkán, aki elsősorban jazz zenész, a következőképpen vont párhuzamot a két műfaj között: „A balkáni népzene, ezen belül a szerb zene, egy improvizatív műfaj. Szerkezetében sokban hasonlít a jazz standardekhez. Témák és improvizációk követik egymást. Az improvizáció főként egyakkordos népi jellegűek, de előfordul, hogy a témák köreire folyik az improvizáció. Mivel a zenekar tagjai között sok jazz zenész is van, az improvizációkban felsejlenek jazz elemek is a népies elemeken kívül.”

Csizmadia Dávid (trombita), Jelasity Péter  (szaxofon), Szilágyi Gábor (tenorkürt), Sztan Attila (tenorkürt), Körömi Péter (helikon), Zeitler Ádám (menetnagy dob) és Fekete Jammal János (pergődob) 2019-ben jelentették be, hogy első lemezükön dolgoznak. Önálló koncertjeiken kívül, sokszor segítkeznek a hangulatteremtésben, 2018-ban például Majka és Curtia Papp László Budapest Sportarénában zajló koncertjét tették színesebbé, 2022 májusában pedig a Bohemian Betyárs vendégei voltak a Budapest Parkban.

BBB

 

https://www.facebook.com/gucapartyzans

Frissítve: 2023-5 , Bagossy-Biró Barbara

Kapcsolatok