Előadó

Gryllus Vilmos

Borítókép forrása: discogs.com

Gryllus Vilmos (1951, Budapest) kétszeres Kossuth-díjas zenész, előadóművész, zeneszerző, a Kaláka folkzenekar gitáros-énekese. Emellett több mint negyven éve készít zenés műsorokat gyerekeknek.

1959-1966 között a Kodály Zoltán alapította Lórántffy Zsuzsanna úti zenei általános iskolába járt, és ez meghatározó volt egész életére. 1969-ben - még gimnazistaként – részt vett a Kaláka együttes létrehozásában, melyben 10 éven át csellózott, verseket zenésített meg és énekelt, emellett játszott még több más hangszeren is (citera, doromb, charango, koboz, lant, mandolin, nagybőgő, ütőhangszerek). Közben a Műegyetemen építész diplomát szerzett.

1980-ban csatlakozott Levente Péterhez és Döbrentey Ildikóhoz, gyerekszínházi társulatukban ő volt a zenész-zeneszerző. Egy nemzedék nőtt fel rádiós (Ki kopog?, 1979-1992) és  televíziós (Égből pottyant mesék, 1991-1996) műsoraikon. Munkakapcsolatuk másfél évtizedig tartott.

1992-től kezdte el kiadni daloskönyveit. Ezekben a gyerekek számára írt dalait adja közzé, azokat, melyeket az óvodás-kisiskolás korosztály könnyen meg tud tanulni, és szívesen el is énekel.

1996-tól ismét együtt énekel és muzsikál - mint „állandó törzsvendég”, és immáron elsősorban gitárosként - a Kalákával, részt vesz a felnőtteknek szóló koncerteken, a lemezfelvételeken, és a külföldi turnékon szerte a világban, de a gyerekeknek szóló előadásait egyedül tartja. Az 1990-es évektől színházi darabokhoz szerzett zenét, és televíziós produkciókban is gyakran láthattuk őt.

Számtalan önálló kiadványa jelent meg, a legutóbbi ezek közül a 2021-es Lassan, tünődve, amelyen tíz magyar költő verseit zenésítette meg. Több - felnőtteknek szóló - közös lemeze van testvérével, Gryllus Dániellel.  Fia, Gryllus Ábris (1985) a kísérleti elektronika területén jeleskedő zeneszerző.

Gryllus Vilmos kétszeres Kossuth-díjas előadóművész, a legmagasabb állami kitüntetést mindkét alkalommal megosztva kapta a Kaláka tagjaival (2000, 2020). Ezek mellett több más elismerést is kapott zenei munkásságáért.

HZ

 

https://www.facebook.com/GryllusVilmos

https://www.instagram.com/explore/tags/gryllusvilmos/

http://gryllusvilmos.hu/

Forrás:

  • Gryllus Vilmos - Biográfia, Gryllus Vilmos honlapja
Frissítve: 2023-7 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok

    12