Előadó

Grandpierre Attila

Fizikus, csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia Konkoly Thege Csillagászati Kutatóintézetének egykori tudományos főmunkatársa, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagja. 1994 és 1998 között a Budapest Klub Közösségi Tudatmezők nemzetközi kutatócsoportjának vezetője. Fő kutatásai területei: a naptevékenység eredete, a Nap élő vagy élettelen természete, a Világegyetem élő természete, a fizika, a biológia és a pszichológia első elve, az élet komplexitási mérőszámai.

Popkulturális szempontból pedig a legfontosabb, hogy a Vágtázó Halottkémek, a Vágtázó Csodaszarvas és Vágtázó Életerő együttesek alapító énekese. 

Grandpierre K. Endre és fiaként született Budapesten. Középiskolai tanulmányait az István Gimnáziumban, majd a Fazekas Gimnáziumban végezte (mindkét helyen matematika tagozaton, majd 1974-ben az ELTE Természettudományi Karán fizikus-csillagász oklevelet szerzett. 1977-ben ugyanitt doktorált, majd 1984-ben kandidátusi fokozatot szerzett. 

A tudományos élettel párhuzamosan 1975-ben Ipacs Lászlóval, Czakó Sándorral és Molnár Györggyel megalakította a Vágtázó Halottkémek együttest, mely az 1980–1990-es években az egyik legegyénibb és legnépszerűbb underground/alternatív csapata volt. Stílusa meghatározhatatlan, valahol a punk, a sámán- és a népzene között félúton. Ahogy egy 1992-es német fanzine-ben olvasható: sámánisztikus etnopunk.

Az 1999-ben kiadott Naptánc című album után a zenekarban megromlott hangulat miatt kilépett a zenekarból, és a tudományos munkákra fókuszált. 2005-ben megalapította a Vágtázó Csodaszarvas zenekart, majd 2009-ben a Vágtázó Életerőt, mely „VHK idéző” címmel koncertet adott a VHK tiszteletére, a fellépés anyaga lemezen is megjelent. Majd 2012-től már ismét VHK néven jelent meg az újabb nagylemez (Veled haraptat csillagot). És innentől a Vágtázó Halottkémek név újjászületett, és azóta egy EP-t (A lélek mélyén, 2016) és egy CD-t (Életzuhatag, 2019) jegyeznek, miközben továbbra is folyamatosan koncerteznek.

JBSz

 

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd