Előadó

Gidófalvy Attila

Borítókép forrása: Fortepan / Urbán Tamás

Gidófalvy Attila (1952, Budapest) billentyűs, zeneszerző, aki több mint ötvenéves zenei pályafutása során számtalan zenekarban játszott, ezek közül a legjelentősebbek a Beatrice és a Karthago.

Ötéves korában kapta meg első harmonikáját, majd zongorázni tanult. 1967-ben felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola harmonika és zongora szakára. 1971-ben került be a Konzervatóriumba, mint pozanos. Ezen a fúvóshangszeren játszott a Deák Big Bandban, a Mézga család című rajzfilmsorozat főcímzenéjében is ő pozanozott.

Első beatzenekara a Continental volt, 1971-től zenélt ott, hol gitáron, hol zongorán, hol pedig pozanon. Ezután 1974-ben megalapította a Gidó ’74 zenekart. Ekkor vette meg első orgonáját. A trió dobosa Donászy Tibor volt, akivel később több más zenekarban is együtt zenélt. Majd a progresszív rockot képviselő Theatrum együttesben játszott, itt hallotta őt zenélni Nagy Feró, és 1978-ban elhívta az éppen újjászerveződő Beatrice zenekarba. A híressé és hírhedtté vált baboskendős banda hozta meg Gidófalvy Attila számára az országos ismertséget.

1979 tavaszán hagyta el a Beatricét, ami miatt a rajongók sokáig „árulóként” emlegették őt. Pedig az ottani zenésztársakkal a mai napig tart a barátsága, azóta is többször szerepelt Beatrice koncerteken. Távozásának oka az volt, hogy Szigeti Ferenc hívta őt az épp alakulóban lévő Karthago zenekarba. Miután összeállt a végleges - és a mai napig együtt lévő - ötös (Gidófalvy Attila, Kiss Zoltán Zéro, Kocsándi Miklós, Takáts Tamás, Szigeti Ferenc), hamarosan az ország egyik legsikeresebb rockzenekara lett. Ebből Gidófalvy zeneszerzőként is kivette a részét, az ő dala például az együttes egyik legnagyobb sikere, az Apáink útján.

A Karthago 1985-ben átmenetileg beszüntette működését, Gidófalvy pedig Kiss Zoltán Zéro basszusgitárossal megalapította a Fáraó együttest. Ez a formáció azonban - egy kislemez megjelenése után - feloszlott. Ezután Gidófalvy 1987-ben csatlakozott a szombathelyi Lord zenekarhoz, amelynek két időszakban is tagja volt (1987-1990 és 2000-2017).

Gidófalvy Attila a Karthagóval és a Lorddal több nagylemezt készített, 1990-ben egy szólóalbummal is jelentkezett (Tíz Parancsolat), amelynek felvételén egymaga játszott gitáron, szintetizátoron, basszusgitáron és dobon is. Ugyanebben az évben a Karthago ismét összeállt, és nagysikerű koncertet adott a budapesti Petőfi Csarnokban.

A Lordból való távozása után Kiss Zoltán Zéróval megalakították a KGB zenekart, amely a Kisváros című TV-sorozat zenéjét is szolgáltatta. Itt is két időszakban zenélt (1993-1995 és 2016-2020). 1996-ban következett a Cik-Cakk Company zenekar, amely három rutinos zenész társulása volt. Mellette Varga János, az East egykori gitárosa és a régi zenésztárs, Donászy Tibor dobos voltak a tagok. 1997-ben jelent meg a formáció egyetlen kiadványa (…erre gondoltunk!). Gidófalvy itt basszusgitáron játszott.

Közben 1997-től újra dübörgött a Karthago, és ez kisebb megszakításokkal a mai napig tart. 2017-től a Gidó és a Fáraó formáció is életre kelt, amelyben fiával, a gitáros ifj. Gidófalvy Attilával is együtt zenél az időközben súlyos betegségből felépült billentyűs. Munkásságát 2021-ben Máté Péter-díjjal ismerték el, amit a Karthago zenekar többi tagjával együtt kapott meg. 2022-ben egy állami kitüntetést vehetett át: Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat. Több mint 200 dalt szerzett idáig, és sok lemezen játszott vendégként is. Szerzett filmzenét, és alapított - ma már nem létező - rádióállomásokat is (Pannon Rádió, Best of Rock FM). Ám a mai napig vezet rádióműsorokat.

„Ha megnézed az eddigi együtteseket, nem voltak ilyen féléves, tiszavirág-életű dolgok, ahol lehetett, hosszú időt töltöttem, s megpróbáltam meghatározó ember lenni azzal a habitussal, zenei tudással, amivel felruházott a sors vagy a Jóisten.” -nyilatkozta zenei pályájáról.

A jellegzetes bajuszt viselő zenész 2022-ben nagyszabású koncerttel ünnepelte 70. születésnapját, ahol sok egykori és mai zenésztársa is együtt játszotta vele az örök és elpusztíthatatlan rockot.

HZ

 

https://www.facebook.com/GidofalvyAttilaHivatalosOldal/?locale=hu_HU

https://www.instagram.com/gidofalvy_attila/?hl=hu

Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok