Előadó

Gesarol

Schuster Lóránt a visszaemlékezések szerint 1969. augusztus 20-án a Lőrinci Ifjúsági Parkban felment a színpadra és azt kiáltotta: „Ladies and Gentlemen, színpadon a Gesarol!”. A formáció elődjének – a brit Yardbirds mintájára – Hausbyrdsnek nevezett beatzenekar számít, amelyben a Szakács-testvérek (Gábor ének, László dob) mellett Pótz-Nagy Ágoston gitározott és Sándor József basszusgitározott. Ehhez a társasághoz csatlakozott Schuster Lóránt, és ragadta magához a vezetést.

A Gesarol már nevével is (a Gesarol egy korabeli közismert rovarirtó szer volt) kisebbfajta botrányt kavart. Ráadásul koncertjeiken „őrülten és keményen” viselkedtek, hajukat a vállukra eresztették, a zene hatására gyakran „bepöccentek”, és ilyenkor közönségüket is extázisba ragadták. Nevükhöz fűződik az a kétes dicsőség, hogy nekik csápolt először a közönség, és ugyancsak nekik zúgott elsőként a sportpályákon megszokott biztatás: „A Hajsza, a Gálya, a Főnix éjszakája!”

A Gesarol 1972-ben a Ki mit tud?-on a selejtezőben egy hard-rock dallal indult, de az éltesebb zsűri a hallatán majdnem lefordult a székről. Keszler Pál, az ORI akkori igazgatója behívatta magához Schustert, és közölte, változtassanak nevet, különben lehetetlenné válik a velük való együttműködés. Majd a Magyar Hirdető emberei barna csomagolópapírral Budapest összes fellelhető Gesarol-plakátját leragasztották. A zenészek pedig a továbbiakban P.Mobil (a latin Perpetuum Mobile – örökmozgó – rövidítése) néven folytatták tovább.

Közel húsz évvel később, 1992. november 20-án Pótz Nagy Ágoston az akkori munkahelyén, a Fővárosi Sütőipari Vállalatnál összeállt egy koncertre a Szakács testvérekkel. A lelkes fogadtatás hatására a folytatás mellett döntöttek. Ezzel kezdetét vette a Gesarol másodvirágzása. 1996 augusztusában az Ausztráliába visszatérő Szakács László helyét Fekete Gábor (Ex Skorpió) vette át. 1999 nyarán pedig Szakács Gábor is kivált, megalapította a 2002-ig működő Gesarol Revival Bandet. Pótz-Nagy Ágoston pedig új társakkal továbbvitte a Gesarol nevet, és alkalmanként ma is fellépnek.

JBSz–SJ

Frissítve: 2023-10 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok