Előadó

Gentry Sultan

A legendássá nemesedett Pop Ivan romjain 2013-bn alakult Gentry Sultan – Horváth László (trombita, effektek), Hevesi Nándor (basszusgitár, szintetizátor), Vereb Szabolcs (szaxofon, elektronika), Kovács Gergely (dob) – zenei világa éppolyan nehezen behatározható, mint legendás elődjévé: valahol félúton van a kísérleti jazz, a klasszikus bebop hagyományok és az ambient punk között, kellően tág teret engedve benne az improvizációnak. Ezt a zenei kavalkádot ráadásul helyenként folkos elemekkel, elektronikus effektekkel, zörejekkel és zajokkal is fűszerezik.

Minden szempontból független társulat, nemcsak a zenei konvenciókra hánynak fittyet előszeretettel, de egzisztenciálisan sem függnek a produkciótól, ráadásul a néhai Bizottság és a ma is eleven Tudósok által is művelt audio-vizuális összművészeti fúziós világot képviselik, ahol a képzőművészet és a zene egyetlen közös egységként értelmezhető. Mégha esetükben nincsenek is szövegek. Végtelenül szabad szellemű munkásságukat eddig két, digitálisan letölthető album (Magia Polla, 2014, Guerilla Fresco, 2018) dokumentálja.

Miként Horváth László az A38 blogon nyilatkozta: „A Gentry Sultan négyesfogatából ketten is képzőművészek vagyunk, úgyhogy személyiségünk s ízlésünk szerves részei a zenénknek, ahogy a többi tagoké is. Ha őszinte vagy magadhoz, s társaidhoz, másként nem is megy. Ami lecsapódik az agyunkban, az előbb-utóbb megjelenik a zenénkben is, akár a színpadi megjelenést/habitust nézzük, akár egyes szövegekben, melyek megihletnek nap mint nap. A Gentry Sultan mi magunk vagyunk.”

JBSz


Kapcsolat:

https://www.facebook.com/gentrysultan/

Frissítve: 2023-11 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    12