Előadó

Fugato Orchestra

A tizenhárom fős Fugato Orchestra egy 2000-ben alakult, alapvetően instrumentális kamarazenekar, amely a klasszikus és populáris zene elemeit vegyíti.

A zenekar története a Városmajori Gimnáziumban kezdődött, ahol a billentyűs, Alpár Balázs vezetésével álltak össze először. A tagok a gimnázium tanulói közül kerültek ki, viszont a zenekar fejlődésének köszönhetően bekerültek zenészek a Zeneakadémiáról, illetve több zenei konzervatórium diákjai közül is. Első koncertjüket 2001 márciusában tartották, és első nagylemezüket 2004-ben adták ki Neander variációk címmel. Ezzel a lemezzel az International Live Award verseny bécsi döntőjén megnyerték a legjobb magyar zenekarnak járó díjat. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül háromszor is megkapták a Fringe-díjat.

A zenekar aktivitását jól mutatja, hogy a rendszeres magyarországi koncertek mellett játszottak többek között Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Olaszországban, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Brazíliában, Mexikóban és Japánban is. Ugyanakkor rendszeresen koncerteznek Tompos Kátyával és Tátrai Tiborral, korábban Harcsa Veronikával, Herczku Ágival és Nikola Parovval is dolgoztak. Emellett két nagylemezt (Noé, 2010, Hibrid Harmóniák, 2017) is megjelentettek.

A Fugato Orchestra a klasszikus és az elektronikus zene keresztmetszetében alkot, lényegében a klasszikus zenei technikák és a loopolás mint modern technika ötvözésével írja dalait. A fugato szerkesztésmódot alkalmazzák, amelyben egyik hangszer elkezd egy témát, a másik hangszer ugyanazzal a témával egy kicsit később belép, és ezáltal ezek a zenei szólamok tulajdonképpen „kergetik” egymást.

A Hibrid Harmóniák műsorukban – melyben Tátrai Tiborral dolgoznak együtt – a jazz, a barokk, a rock, és a világzene találkozik. A Ha ezt Bach hallaná programjuk zenéjével arra igyekeztek felhívni az emberek figyelmét, hogy mi mindent tanulhat egy mai zenész Bach kompozícióiból. Benne a Bachra jellemző ellenpont, kontrasztálás, a felelgető „imitációs” szólamszerkesztés egymás mellé rendezése által szolgál éltetőelemként. Tribute című műsorukban saját számokon kívül különleges szimfonikus átiratokat és feldolgozásokat játszik olyan zenekaroktól, mint a Queen, a Jethro Tull, Jean-Michel Jarre, Vangelis, Mike Oldfield, Sting, Dave Weckl vagy épp Marcus Miller.

2019-ben Lackfi János költővel közös projektet indítottak: a Hibrid dalok Lackfinak a Fugato Orchestra számára írt új szövegeire és a hibrid tematika mentén válogatott korábbi verseire épül.

BA

Frissítve: 2023-5 , Birtalan Andrea

Kapcsolatok