Előadó

FreshFabrik

Borítókép forrása: A38.hu

Ezt a progresszív kemény rock zenekart Vörös András (ének), Kovács Levente (basszusgitár) és Szabó András (dob) alapította 1993-ban.

Többszöri tagcsere után 1995-ben jelentették meg első albumukat (Certificado), mellyel Jugoszláviában és Németországban is klubturnéztak. A Nerve (1998) megjelenése után hónapokig Ausztráliában játszottak. Majd újabb tagcserék, Vörös András helyére Horváth István lépett, és 2000-ben már vele jelent meg a legerősebb FreshFabrik-album, a Drive My Hand, amelyért elnyerték a legjobb modern rockkorongnak járó Arany Zsiráf-díjat. 2001 nyarán Prágában az AC/DC előtt játszhattak, majd újra kiadták a Certificado-t, rengeteg bónusszal.

A kétezres évek első felében több alkalommal is válságba került a zenekar (főként énekesi fronton) – közben azért 2004-ben Tanka Balázzsal megjelent Dead Heart In Living Water –, mígnem a Megasztár döntős Oláh Szabolcs (ének) csatlakozásával újra sínre kerültek. Nemcsak idehaza turnéztak, hanem Olaszországban és Angliában is, de aztán megint mély válságba kerültek. 2010-ben újrakezdték, a következő évben új anyaggal (Mora) rukkoltak elő, de azóta megint eltűntek a reflektorfényből.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 464–455.

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János