Előadó

Freakin' Disco

A budapesti Freakin’ Disco zenekart három jazztanszakos hallgató – Komjáti Áron (gitár, effektek), Csizmás András (bőgő, basszusgitár, elektronika) és Szabó Sipos Ágoston (dob, sampler) – alapította 2013-ban, majd Keresztes Gáborral (billentyűk, elektronika, scratch) kiegészülve alakult ki a formáció jelenlegi felállása.

A csapat kezdetekben a jazz improvizatív és elektronikus elemekkel való ötvözésével kísérletezett, majd fokozatosan a gépek kerültek előtérbe, jelenleg pedig leginkább pszichedelikus space technonak nevezhető a zenéjük. A változások a lemezeiket hallhatva is jól nyomon követhetők: bemutatkozó albumuk, a National Jazz Fuckers (2016) szerteágazó, kísérletező zenei világa nyomokban még jazz is tartalmaz, a második korong (Monster, 2018) már tisztán „pszichedelektronika”, amit a 2020 című EP-n (2020) már zúzós, dinamikus technoval fűszerez a négyesfogat. Nagy súlyt fektetnek szerzeményeik vizuális megjelenítésére is: koncertjeiken fontos szerepet kapnak a fények és a ledfalak, Rules című daluk horrorisztikusan szürreális videóklipje pedig nemcsak a legjobb rendezőnek járó díjat nyerte el a negyedik Magyar Klipszemlén, de Berlinben és New Yorkban is szép sikert aratott.

Az együttes tagjai a Freakin’ Disco mellett más formációkban és projektekben (Jónás Vera Experiment, Manoya, Window, Nana Vortex, Balázs Elemér Group, Modern Art Orchestra stb) is közreműködtek/közreműködnek, de divatbemutatókhoz, színházi és cirkuszi előadásokhoz, filmekhez is szereztek zenét. Utóbbira példa Badits Ákos 2021-ben bemutatott Űrpiknik című vígjátéka, amelynek betétdalaként Zalatnay Sarolta Fekete árnyék című 1971-es slágerét öltöztette modern köntösbe a zenekar.

A négyesfogat legújabb albuma, a Totem 2023 júliusában jelent meg, rajta a Freak Out című dallal, melyben egy gyermekkórus is közreműködik.

CsO

 

https://www.instagram.com/accounts/login/?next=%2Ffreakindisco%2F&source=omni_redirect

https://www.facebook.com/freakindisco/

Frissítve: 2024-5 , Csikor Ottó

Kapcsolatok