Előadó

Fran Palermo

A spanyol-kubai-magyar származású Henri Gonzalez „Gonzo” 2011-ben alakult formációjának stílusát előszeretettel nevezik vagabond rock and rollnak, és ebben a gitár, dob, fúvós hangszerek dominálta zenében az indierock, a folk és a karibi, illetve mediterrán hangulatok keverednek. Az eddig három EP-t (Museum of Clouds, 2012; Natural Cash, 2013, Sun in Splendour No. 14, 2015) és három LP-t (Fran Palermo, 2015, Razzle Dazzle, 2016, Crocodile Juice Bar, 2020) megjelentető zenekar évek óta a budapesti buliélet megkerülhetetlen zenekara.

Az ötgyerekes családban legidősebbként felnövő Henri Gonzo amúgy már tinédzserként játszott édesapja latin jazzes zenekarában, aztán ösztönösen lázadt a szülői világ ellen, és inkább az indie-rockban keresett fogódzót. Barátaival utcazenélt, megszülettek első saját dalai, majd lett saját zenekara is. A 2011-ben életre hívott, kezdetben öttagú Fran Palermo alig két évvel később feloszlott, aztán 2015-ben újraéledt és ma már nyolc-kilenc muzsikus alkotja (fontosabb tagok: Dimitris Topuzidis (gitár, ének), Árvay Gábor (billentyűsök), Pintér Benedek (basszusgitár), Ország Kornél (dob), Bihaly Áron (trombita).

Trópikus, jungle rock jellegű bulizós zenéjük növekvő népszerűségét jelezte, hogy első, címnélküli nagylemezüket 2015-ben már teltház előtt mutathatták be az A38 Hajón. Eddigi legutolsó anyaguk (Crocodile Juice Bar, 2020) pedig úgy lett kísérletezőbb és stilárisan szerteágazóbb, hogy közben hűek maradtak a tőlük megszokott hangzáshoz.

A zenekar eléggé öntörvényű dalszerző-frontemberéről, Henri Gonzoról az Index forgatott dokumentumfilmet, több neves magazin (ELLE, Instlye) készített róla több oldalas portrét, a Forbes beválogatta a „30 sikeres fiatal 30 alatt” összeállításába, szerepelt a Dalfutár harmadik évadában és az ő nevéhez köthető a FOMO – Megosztod, és uralkodsz című film két betétdala (Jeopardy, Coin in the Fountain).

A kezdetek óta angolul éneklő Henri pályáján viszont a pandémia érdekes fordulatot hozott, a kényszerű karatén idején ugyanis sorra írta magyar nyelvű dalait, melyeket Henri Gonzo és a Papírsárkányok néven jelentet meg. 2022 márciusában megjelent első dala, a TV Hangyák, és a várhatóan 2023 tavaszán kiguruló album amolyan előfutáraként 2022 decemberében egy hatszámos, címnélküli EP-t adott ki.

JBSz

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/franpalermomusic/

https://www.instagram.com/franpalermoband/?hl=hu

Frissítve: 2024-5 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    1234