Előadó

Fókatelep

A 2007-ben alkalmi Korai Öröm-projektként indult, hamar önálló életre kelt a Fókatelep. Az induláskor elszállós, pszichedelikus folkrockot játszó formációnak kezdetben állandó neve sem volt, aztán az első szigetes koncerten a sok szanaszét heverő hallgató láttán az egyik ismerős megállapította: olyan ez, mint valami fókatelepzene. A tagoknak megtetszett, így lettek Fókatelep.

A kezdeti évek, mondjuk úgy, az útkeresés, a kísérletezés jegyében teltek. Próbálkoztak ezzel, tapogatóztak arra, dolgoztak fel amonnan hatásokat. Aztán fokozatosan találták meg a saját hangjukat. A Korai Öröm és colorStar zenészeiből álló zenekartörzs, és Oláh Annamária sokoldalú tehetségének a találkozása új minőséget hozott létre: rock alapokon nyugvó, sajátos stílusú világzenét, amelyben a magyar csujogatós találkozik a bolgár népdallal, a cigány tangó a sanzonnal, a latin ritmusok az afróval.

Már a debütáló nagylemezükről (Fókatelep, 2009) azt írta a média, hogy „a tiszta erejű rockzenébe ágyazott katartikus erejű népdalokkal teremtenek új világot”. Ezt követően német-dán-svéd turnéra indultak, majd 2010-ben meghívást kaptak a nemzetközileg is elismert MEI (Meeting degli indipendenti) olasz showcase-re. A 2011-es Folkadelic-ot még inkább egyedi hangvétel jellemezte, majd 2012-ben Oláh Annamária a legjobb cigány férfi hangnak tartott Balogh Gusztávval közös klipet készített. Az év folyamán a Fókatelep ismét Németországban turnézott, fellépett a bécsi Balkan Fever fesztiválon, majd óriási sikert aratott a bolgár Beglika fesztivál headlinerjéként. Időközben azonban a 2009-ben eredetileg Biljarszki Emil és Oláh Annamária duóprojetkjeként indult Meszecsinka olyannyira megerősödött, hogy mellette a Fókatelep fokozatosan elhalt.

JBSz

Frissítve: 2023-5 , Jávorszky Béla Szilárd