Előadó

Flipper Öcsi

Borítókép forrása: discogs.com

A Hungaria, majd a Step sikeres frontembere, Flipper Öcsi (Jeszenszky Béla Tibor, 1962-2008) az utóbbi feloszlása után kezdett szólókarriert, és a szívtipró szerepkört próbálta meg harminc évesen alakítani. A kilencvenes évek elején kiadott szólólemezeit (Homokot szór a szemembe, 1991, Más leszek én, 1993) azonban hűvösen fogadta a rajongótábor. Szólóban nem bizonyult olyan karizmatikus egyéniségnek, ami lehetővé tette volna az önálló karriert, és a maga írta slágerek sem közelítették meg az egykori mesterek (Fenyő, Szikora, Novai) műveit. Hosszabb szünet után az új évezredben megpróbálkozott a visszatéréssel (Tedd a szívedre a kezed, 2001), de a régi dalok nem keltettek izgalmakat.

Dunaújvárosban született, 4 éves korában költözött a családjuk Budapestre. Gyermekkorában dobolni és csellózni, majd később énekelni tanult. Az énekes, gitáros, dalszerzőre a Clips nevű bandájának egyik fellépésén figyelt fel Fenyő Miklós, aki elhívta az együttesébe, így 1982-ben a nagy sikerű Hungaria zenekar tagja lett, immár Flipper Öcsi néven. Az Aréna albumon mutatkozott be, a Flipper című dalban. A húszéves fiúra hirtelen „rászakadt” a siker, a pénz és a népszerűség. Főként a lányok zárták szívükbe a fiatal énekest. Egy évvel később - miután feloszlott a Hungaria - a Dolly Roll tagja lett. Legnagyobb slágerei az Arrivederci Amore és a Gina voltak, de több más sikeres dal is fűződik a nevéhez. 1987-ben Zsoldos „Dedy” Gáborral együtt kiléptek a Dolly Rollból, hogy azután Kisszabó Gáborral, az Első Emelet basszusgitárosával megalapítsák a Step együttest. Három nagylemezt adtak ki, három különböző stílusban, de a közönségüket nem sikerült megtalálniuk.

1990-ben kilépett a Step együttesből, majd szólókarrierbe kezdett, 1991-ben és 1993-ban két önálló albuma is megjelent. 1998-ban az újra összeálló Dolly Roll zenekarral nagy sikerű koncertet adtak, majd 2001-ben tért vissza egy újabb szólóalbummal, de a 80-as évek diadalmenetét már nem tudta megismételni. A következő években a bulvársajtó az énekes italozásának történeteivel és a magánügyeivel volt elfoglalva, a zenéről már alig esett szó vele kapcsolatban.

2008 októberében alkoholizmusa miatt kialakult súlyos szervi problémái miatt a székesfehérvári kórházba került, ahol 2008. november 25-én elhunyt. Flipper Öcsi 46 évet élt.

JBSz–SJ, HZ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 385.

Forrás:

  • Flipper Öcsi, Wikipédia, 2022-12-07
Frissítve: 2023-5 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János