Előadó

Fenyő Miklós

Borítókép forrása: MTVA, Nemzeti Fotótár/ Zih Zsolt

Fenyő Miklós (1947. március 12., Budapest) a rock and roll legismertebb hazai képviselője, akit tisztelői Mr. Rock and Rollnak neveznek.

Gyermekkorát az ötvenes évek végén az Egyesült Államokban töltötte, innen ered a stílus iránti elkötelezettsége. 1962-ben a Sztár együttesben kezdett zenélni, 1964-től a Syconor tagja. 1967-ben alapította a Hungariát, amelynek számos korszaka volt az elmúlt évtizedekben. Fenyő változó tagsággal és többször változó, mindig az aktuális trendekhez igazodó stílusokkal végig az élvonalban maradt.

A Hungariával a hatvanas évek végén megnyerte az 1968-as Ki mit tud?-ot, és a vokálhangzásra építő dalokkal (Csavard fel a szőnyeget, Rémlátomás, Repül a varázsszőnyeg, Eredeti rubin) állandó szereplője volt a sikerlistának. Fenyő a hetvenes évek közepétől megpróbálkozott a Nyugaton sikeres, múltat idéző nosztalgiahullám (revival) hazai népszerűsítésével, de a Beatles megidézésével nem érvényesült. Annál nagyobb sikert ért el viszont 1980 és 1983 között a rock and roll nosztalgiát elindító új Hungariával. Ebben az időszakban a legsikeresebb magyar zenekarvezetőnek és slágerszerzőnek számított, aki könnyed kézzel írta a korszak legnagyobb slágereit (Limbo-hintó, Hotel Menthol, Multimilliomos dzsesszdobos).

A zenekar szétválása után a Miki Teammel Magyarországon elsőként (1983–1985) játszotta az új trendi zenét, a rapes breaket, és igyekezett honosítani azt. 1985-ben ismét új tagokkal (Plexi, Frutti, Stolwerck Frici, Szóda Vaszil, Jáki Attila) megpróbálta modernizálni a rock and rollt, de ez a formáció rövid életű volt (lemezdokumentuma: Van, aki forrón szereti, 1985). Ezt követően a nálunk is népszerű euródiszkós Modern Talking mintájára létrehozta a Modern Hungariát (tagok: Bodnár Attila, Frutti és Plexi), és három évig ismét a sikerlistákon szerepelt (Elfújja a szél, Száll a léghajó, Csók x csók).

1989-től szólókarriert kezdett, emellett több előadót (Step, Szandi, Park, Cherry) menedzselt – váltakozó sikerrel. A kilencvenes években szerzőként és szólistaként is mindvégig aktív és sikeres maradt, így elmondható, hogy Presser után ő a legtermékenyebb magyar slágergyáros. 1992-ben műsorvezetőként a Calypso Rádióban dolgozott. 1995-ben a Népstadionban telt ház előtt tért vissza a Hungariával, majd egy turné után ismét szólóban énekelt. 1997-ben mutatták be Novai Gáborral közösen írt Hotel Menthol című musicaljét, 2001-től a József Attila Színház játszotta önéletrajzi ihletésű Made In Hungaria című darabját, majd 2006 májusában – ugyancsak a József Attila Színházban – mutatták be harmadik musicaljét, az Aranycsapat-ot.

Legsikeresebb dalainak gyűjteményét 2002-ben jelentette meg a Fenyő gyöngye albumon. Azok a nagylemezek, amelyen közreműködött, több mint ötmillió példányban keltek el. A kétezres évek óta rendszeresen fellép a Margit-szigeti színpadon, decemberben pedig Fenyő ünnep címmel ad karácsonyi koncertet a rajongóinak, akik közül sokan ötven éve elkötelezett hívei. Eddigi utolsó stúdióalbuma (Kell egy álom) 2007 nyarán jelent meg (ha nem számoljuk a 2009-es Made In Hungaria filmzenelemezt és a 2013-as, Vándorfi Lászlóval közös Száll az ének musical-albumot).

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 14–17.

https://www.fenyomiklos.hu/

https://www.facebook.com/fenyomiklosofficial/?locale=hu_HU

https://www.instagram.com/fenyomiklosofficial/?hl=hu

 

 

Frissítve: 2023-11 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok