Előadó

Felső Tízezer

A magyar-történelem szakos tanárként végzett Sallai László (1990) saját, magyar nyelven éneklő formációja, melyet a magyar-finn Somersault Boy mellett hozott létre 2015-ben. A gitáros Korándi Dáviddal alkotott duójához nem sokra rá csatlakozott a Mayberian Sanskülotts két zenésze, Balogh Gallusz (basszusgitár) és Hromkó István (dob). És a zenekarhalmozó Sallai számára dalszerzőként a Felső Tízezer egyértelműen kiemelt jelentőségű lett, kreatív energiáit azóta is döntően ez köti le.

„Rájöttem, hogy én a dallamos, kicsit powerpopos, kicsit punkos zenében vagyok igazán jó. Mindig is szerettem a dallamos beatzenéket, később viszont rákattantam a punkra, és a kettő között ez volt az arany középút. Az indie rock és a poppunk hangzását akartam vegyíteni könnyen megjegyezhető dallamokkal” – nyilatkozta Sallai 2020 februárjában a Magyar Narancsban, és nagyjából ez a zenei világ jellemzi a Felső Tízezer eddigi albumait (Normális élet, 2015; Majd lesz valahogy, 2018; A bonyolult világ, 2020, Elkerülhetetlen, 2022).

Magyar nyelvű, generációs témákat feszegető dalait Sallai állítása szerint már sok-sok éve érlelgette magában, mire 2015-ben összehozta ezt a formációt. Alapvetően Őz Zsolt (Vidámpark) és Szántó Faszi (Üttői Úti Fuck) cinikus, önironikus „önmarcangoló énlíra” szövegei hatottak rá, ezek stílusjegyeit kombinálta össze a saját mondanivalójával. A Majd lesz valahogy még explicit módon a párkapcsolatokról szólt, de mivel nem szeretet volna beleragadni ebbe a szerepbe, a 2020 augusztusában az A38 Hajón bemutatott újabb lemezen sokkal inkább az aktualitásokra helyezte a hangsúlyt, nem annyira a sokszor diszfunkcionális párkapcsolatokra.

Mindeközben a Felső Tízezer az elmúlt években az ország egyik legnépszerűbb indie-rock formációjává nőtte ki. 2018 nyarán az alapító Korándi Dávid helyére a Budapesten dolgozó amerikai újságíró, Justin Spike érkezett, míg az együttes Youtube-csatornáján is közzétett album, A bonyolult világ megjelenése után Hromkó Istvánt Both Márton váltotta fel a dobok mögött.

JBSz

 

https://www.facebook.com/felsotizezer/

https://www.instagram.com/felso_tizezer/?hl=hu

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    12