Előadó

Fanfara Complexa

2002-ben táncházi zenekarként kezdték, idővel vérbeli koncertprodukcióvá nőtték ki magukat, és a gyakorta balkáni hangulatot idéző, moldvai csángó, román és cigány dallamokon alapuló tüzes tánczenéjükkel egy letűnni látszó falusi lakodalmi, báli világot szeretnének modern környezetben is érvényessé tenni. Ahogy maguk fogalmazzák, „az autentikus moldvai csángó zenét új stílusú román dallamokkal, valamint szerb, bolgár, török, zsidó folklórhagyománnyal egészítik ki, a szaxofonokkal, harmonikával, kobozzal és dobbal előadott hangszeres zene a legősibb funkciónak megfelelően igazi talpalávaló.”

Rendszeresen járnak Moldvába, hogy a maga természetes környezetében gyűjtsék az ottani, folyamatosan változó népzenét, melyet főként a helyi zenészektől tanulnak el. Emellett szintén előszeretettel merítenek az online is egyre bővebben fellelhető román, csángó magyar, szerb, bolgár, török és zsidó dallamokból, melyeket egyéni hangszerelésben és felfogásban adnak elő.

A Bede Péter (altszaxofon), Sófalvi Kiss Csaba (tenorszaxofon), Salamon Soma (harmonika, kaval), Róka Szabolcs (koboz), Novák Csaba (bőgő) és Benke Félix (doromb, dob) felállású formáció 2011-ben jelentette meg bemutatkozó nagylemezét (Radio popular), melyen a veterán népzenész/világzenész Balogh Kálmán (cimbalom) is közreműködött. Ugyanebben a felállásban rögzítették öt évvel később a beszédes című Tánc alá-t, és a Fanfara Complexa azóta is keresett formációja népzenei/világzenei színtérnek.

JBSz

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100066735672737

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd