Előadó

Emil.RuleZ!

Borítókép forrása: A38

„Mi nem azért csinálunk bossanovát, mert azt majd biztosan szeretni fogják.” – nyilatkozta a jazzpopos együttes egyik alapítója, Hegyi György (gitár, basszusgitár), aki az 1990-es évek közepén Hajós Andrással (ének, gitár, billentyűk) és Verasztó Gyulával (dob) álmodta meg az Emil.RuleZ!-t. Általánosságban jellemző rájuk a humor, ami tetten érhető dalaikban, lemezborítóikon és koncertjeiken is.

Zazie az ágyban című számukkal váltak széleskörűen ismertté. Debütáló albumuk (Zazie az ágyban, 2001) is ezt a címet kapta, amely 2004-re aranylemez lett. Ezt követte a Hisztis 2003-ban, és ugyanebben az évben filmzeneszerzéssel (Boldog Születésnapot!) is foglalatoskodtak.

A zenekarban több tagcsere is történt az évek folyamán. Először Gergely Éva vokalista távozott, helyette érkezett Gereben Zita, a zongorista Cseke Gábor utóda pedig Warnusz Zsuzsa lett. A legjelentősebb változás az együttes életében Verasztó Gyula alapítótag távozása volt 2005-ben, helyét Kisvári Ferenc dobos vette át. Ugyanebben az évben jelent meg az Emil.RuleZ! harmadik albuma (zanga!zanga).

Az Emil.RuleZ! minden, 2005-ig megjelent kiadványát a Twelvetones Records gondozta, és mindegyik aranylemez lett. Hétéves szünet után a Gyere Át! (2012) már a Universal Musicnál látott napvilágot. „Egy helyiségben készült a lemez nagy része, ami így amolyan barkácsjelleget is kölcsönöz az egésznek, de ez nekünk mindig jobban feküdt, mint bevonulni egy profi stúdióba szigorú határidővel.” – mesélte az anyagról Hajós András. A hosszú szünetet azzal indokolták, hogy az Emil.RuleZ! egy hobbizenekar, ami lehetőséget ad a tagok számára, hogy akkor csinálják, amikor az jólesik. Akkor álltak neki a stúdiómunkának, amikor összejött elegendő dal egy lemezhez.

„2005-ben hagytuk abba az intenzív részét; úgy, hogy addig gyakorlatilag minden nyári fesztiválon ott voltunk, kluboztunk. Éveken át vártunk, hogy mikor lesz megint olyan hangulat, hogy kívánjuk a dolgot.” – nyilatkozta a 2013 óta inaktív zenekarról Hajós András, aki 2016-ban Hegyi Györggyel közösen vágott bele a Dalfutár című műsor készítésébe.

BB

 

http://www.emilrulez.hu/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100043006596526

Frissítve: 2023-12 , Bánóczi Bea

Kapcsolatok