Előadó

Ef Zámbó Happy Dead Band

A Bizottság tagjaként kultikussá vált, autodidakta képzőművészként és zenészként egyaránt figyelemre méltó életművet jegyző ef. Zámbó István (Salgótarján, 1950. január 3.) alig húszévesen, 1970-ben hozta létre ezt a változó felállású, hullámzó aktivitású és intenzitású bulizenekart. Érdeklődésének és személyiségének megfelelően az ef Zámbó Happy Dead Band repertoárja is kellően eklektikus, sajátosan keverednek benne a populáris zene különféle stílusai (pop, rock, tánczene, jazz, szving, rhythm and blues), mindez szürrealisztikus, expresszív és végtelen humorral teli szövegekkel megfejelve.

Alapvetően koncertezni szeretnek (különösen a nyolcvanas-kilencvenes években voltak roppant aktívak), miközben egyáltalán nem állítható róluk, hogy csak úgy ontanák magukból a hanghordozókat: az ef Zámbó Happy Dead Band fennállása bő fél évszázada alatt mindössze két saját kiadású albumot (Szerelem – Élet – Halál, 1990, Himalája, 1991) jelentetett meg, ráadásul az elsőt csak kazettán. Ezeken a felvételeken a zenekarvezető (ének, billentyűsök) döntően Szulovszki István „Joni”, Horányi Sándor vagy Keszei Krisztián gitározott, Waszlavik Miklós basszusozott, Molnár Gábor „Lóhalál”, Borlai Gergő vagy Lovag Roland dobolt, Takács Tamás énekelt, kongázott és harmonikázott, Makó László, Lukács Gábor „Luki” vagy Vázsonyi János szaxofonozott, Lambert László vagy Abbas Murad harsonázott, Kovács Ferenc trombitált, Matisz Flóra hegedült. No és a három vokalista hölgy: Béres Eszter, Czerovszky Henriett és Simányi Zsuzsa.

Bár a zenekarban meghatározó szerepet játszó Szulovszki István „Joni” 2006-os halála hosszú időre meghiúsította ef. Zámbó István tervei, miszerint a korábbi dalokat jobb minőségben újra rögzítsék, egy összefoglaló jellegű CD végül is 2014-ben megjelent tőlük (1991 – Metastabil – 2014).

JBSz

Frissítve: 2023-7 , Jávorszky Béla Szilárd