Előadó

Drums

Az 1991-ben startolt Drums a rendszerváltozás eufóriájában alakult. Az etnojazz egyik legelső képviselőjeként zenéjére a balkáni, a keleti és a magyar népzenei hagyományok keveredtek Miles Davis, Keith Jarrett, John McLaughlin, Herbie Hancock, John Coltrane fúziós jazzvilágával. 2001-es leállásukig egy kazettát (Drums, 1992) és két CD-t (Drums II, 1995, Drums III, 1997) jelentettek meg.

Az alapítók közül Vázsonyi János (szaxofon) és Lang András (zongora) gimis koruk óta együtt zenéltek. Mikor Vázsonyi 1991-ben találkozott Molnár Gábor „Lóhalállal” (dob), egyből zenekarban gondolkodtak, hamarosan csatlakozott hozzájuk Patyi Sándor (basszusgitár) és Mogyoró Győző (ütősök). Patyit másfél évvel később Szkladányi András basszusgitáros váltotta.

Rendszeresen játszottak a Tilos az Á-ban, az Egyetemi Színpadon, a Holdban és a szentendrei Dalmát Pincében. Ott voltak a Sziget indulásánál, amelynek első éveiben a nagyszínpadra is felfértek. A kilencvenes évek második felében több külföldi turnén vettek részt, ezek közül számukra a legemlékezetesebb az 1997-es Pozsonyi Jazzfesztivál, ahol Al di Meola és négyezer ember előtt léphettek fel.

Etno-jazz, mondhatnánk rá a leginkább, ha ezzel nem határolnánk be óhatatlanul ezt a szabadon lélegző zenét, mely egyszerre szívszorító és felemelő, szépségesen fájdalmas és fájdalmasan szépséges. Benne a zongora, a szaxofon, a basszus, a dob és bongók felelnek egymásnak, illetve haladnak egymás mellett. Sokszor olyan energetikai együttállást produkálva, ami valóban egyedivé teszi őket. Ez a kémia azonban a kilencvenes évek végén egyre kevésbé működött, a koncertek száma folyamatosan csökkent, mígnem 2001-ben leállt a zenekar. Tíz évvel később viszont egy születésnap buli kapcsán újrakezdték, azóta alkalmanként ismét koncerteznek (2012-ben például Kovács Ferenc hegedűs-trombitással és Tóth Evelin énekessel kiegészülve az A38 Hajón adtak emlékezetes koncertet), de újabb anyaggal eddig nem jelentkeztek.

JBSz

 

https://www.facebook.com/DrumsZenekar/

Frissítve: 2024-2 , Jávorszky Béla Szilárd