Előadó

Dorozsmai Péter

Dobos, producer, zeneszerző, hangmérnök, stúdióvezető.

Dorozsmai Pétert a nagyközönség leginkább a Korál, az East és Ákos zenekarának dobosaként ismeri, de ennél talán fontosabb, hogy irányításával 1988 óta Csillaghegyen Magyarország legjelentősebb hangstúdió-komplexuma jött létre. A Tom-Tom Stúdió szakmai színvonalát számtalan hazai és nemzetközi díj, illetve elismerés jelzi, és nehéz olyan hazai jelentős pop, rock, jazz vagy kortárs zenei lemezt mondani, amelyet nem ott rögzítettek.

Dorozsmai Pétert a szülei hatévesen beíratták zongorára. Tízévesen áttért az ütőhangszerekre, tanára ütőszenekarában és különböző szimfonikus, illetve kortárs formációkban is játszott, a gimnázium után pedig a jazztanszakon a legendás Kovács Gyulánál folytatta. Harmadéves volt, mikor megkereste az akkoriban népszerű rockzenekar, a Korál, és annak dobosaként 1980-ban a Budai Ifjúsági Parkban többezer néző előtt debütált.

A Korál mellett 1987-től az East együttes dobosa volt. Nagyjából ekkor kezdte építgetni odahaza a stúdióját, amiből aztán a Tom-Tom kinőtt. Miként 2009-ben a Népszabadságban nyilatkozta: „Olyan helyre volt szükségem, ahol nyugodtan gyakorolhattam és taníthattam másokat, nem beszélve a zenekari próbákról, ezért alakítottam ki egy próbahelyet, ahol később már a hangot is rögzíteni lehetett. Az affinitásom megvolt hozzá: a gimnáziumban fizika tagozatra jártam, jól szerepeltem a kerületi és a fővárosi versenyeken is, később rádiókat, erősítőket építhettem, meg különböző örökmozgó szerkezeteket.”

Az általa 1988-ban alapított Tom-Tom Stúdiónak máig vezető hangmérnöke. Fokozatosan fejlődtek, amikor a szomszéd telek eladóvá vált, ráépítettek egy másik stúdiót, a kettőt összekötötték egy nagy zenészpihenővel. A nagyzenekari felvételeket pedig egy harmadik helyen, a Hubay zeneiskola 300 négyzetméteres, hat méter magas koncerttermében készítik.

Dorozsmai 1999-ben a stúdió mellett létrehozta a Tom-Tom Recordsot, amelynek égisze alatt napjainkig több 400 CD-t jelentetett meg. 

Mindemellett zenész énje is megmaradt: az East 1994-es megszűnése után közel egy évtizedig Ákos kísérőzenekarában játszott, miközben 1997 és 2018 között a Korál koncertjein is dobolt. Azóta alkalmanként a 2012-ben reaktiválódott East keretein belül üti a bőröket.

JBSz

Kapcsolat: https://www.facebook.com/profile.php?id=100072414052588

 

Frissítve: 2023-8 , Jávorszky Béla Szilárd