Előadó

Dolly

Penczi Mária Ilona (1948, Budapest), vagy ahogy egy ország ismeri: Dolly. EMeRTon-díjas énekes, a „Magyar Rock And Roll Királynő”. Több mint 40 éves zenei pályafutás, 40 album, és több száz slágerlistás dal, amelynek nem csak előadója, hanem szerzője is. Ő az egyedüli olyan magyar énekesnő, aki együttesével 100 ezer néző előtt koncertezett az ország legnagyobb stadionjában. Együttesei a Hungaria és a Dolly Roll, amelyeknek frontembere és dalszerzője is volt.

Négyéves korában kezdett énekelni, majd zongorázni. 1967-től a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, amit aztán nem fejezett be. 1968-ban, 19 évesen a Hungaria együttes kislemezén énekelt, az Eltakarod a napot című dalban. Ezután 12 évet kellett várnia arra, hogy újra a zenével foglalkozzon. Az éppen újjáalakuló Hungaria énekesnőt keresett, és Fenyő Miklósnak eszébe jutott, hogy vagy 15 éve ismert egy csajt a Kossuth Zsuzsa gimiből. Dollynak hívták, és bitang jó hangja volt. Elhívták egy próbára. „Annál jobban azóta sem izgultam életemben” – emlékezett vissza Dolly pár éve egy interjúban – „Felvettem a legjobb kosztümöm, megérkeztem, és ott állt velem szemben öt hosszú hajú, napszemüveges, kockás öltönyös, laza fickó. Nagyon furcsán éreztem magam, de szerencsére gyorsan elkezdtem énekelni, és ettől mindenki nagyon megnyugodott.”

Dolly 1980-ban csatlakozott a Hungariához. Akkoriban az Országos Mentőszolgálatnál volt adminisztrátor. Nappal a hivatalba járt, délután és este próbált vagy fellépett. Csak 1980. december 31-én mondott fel munkahelyén, mikor a Hungaria már túl volt vagy százezer eladott lemezen. Mert beütött a rock and roll-revival! A Hungaria három éven át Magyarország csúcs-zenekarának számított, a legtöbb eladott lemezzel, Táncdalfesztivál-győzelemmel, és teltházas koncertek sokaságával. Dolly nevéhez fűződnek olyan Hungaria slágerek, mint az Isztambul, a Meghalok, hogyha rám nézel, és a Baby Doll.

A Hungaria 1983-as megszűnése után a volt tagokból alakult a Dolly Roll zenekar, amely sikert-sikerre halmozott, arany-, gyémánt-, és platinalemezeket begyűjtve. Dollynak 1992-ben közös albuma jelent meg Wanda Jackson amerikai énekesnővel. Ugyanabban az évben, Novai Gábor kiválása után Dolly lett a zenekar zeneszerzője és szövegírója. 1995-ben, amikor egyetlen koncertre összeállt a Hungaria, 100 ezer néző előtt játszottak a budapesti Népstadionban. Dolly 1996-ban színészként is bemutatkozott a Ruttkai Éva Színház Hyppolit, a lakáj című darabjában. 2000-ben megjelent Dolly első önálló albuma (Könny és mosoly). 2001-ben Dollywood Story címmel könyv jelent meg az énekesnő életéről. 2003-ban rendezték Dolly Jubileumi Koncertjét, melyen 20 év kimagasló slágereit adta elő az énekesnő. A koncert anyaga lemezen is megjelent. 2005-ben jött az újabb önálló album: Plusssz...

Kékes Zoltán 2017-ben bekövetkezett halála után a Dolly Roll az eredeti nevén nem működött tovább, de még abban az évben Dolly bejelentette a Dolly Plusssz megalakulását. 2018-ban az ismert énekes, Palcsó Tamás is csatlakozott a zenekarhoz. A mai napig vannak fellépéseik. A jelszavaik: életöröm, vidámság, házibuli hangulat, és dögös rock' n' DOLL!

HZ

 

https://www.facebook.com/dollyhivatalosoldala

Frissítve: 2023-7 , Hőgye Zoltán