Előadó

DJ Titusz

Borítókép forrása: a38.hu / Bodnár Dávid

DJ Titusz (Bicskei Titusz, 1970) 1993-ban az akkor még illegalitásban működő Tilos Rádióban kezdte, Harmadik fül című, különleges zenéket felvonultató műsora – kisebb-nagyobb kihagyásokkal – volt hallható szerda éjszakánként. A bigbeattől a tribal house-on és trip-hopon át az easy listeningig mindenféle stílusban játszik, saját bevallása szerint igazából csak a hangulatnak és a helyszínnek megfelelően válogat.

A kilencvenes évek vége felé elunta, hogy hetente három-négyszer pakolgassa a lemezeket, és különböző projektekbe vágott. Portásfej néven régi magyar slágerekből készített különböző mixeket. Carbonfools (a „szénhülyék” tükörfordítása) néven Tóth Szabolcs szitárművésszel zenekart szervezett, amelynek zenéje a rock, a blues, a reggae, a folk és a modern elektronikus műfajok egyvelege volt. Ezzel a formációval 2004 óta hét nagylemezt jelentetett meg (a legutolsó: Carbonsun, 2019), emellett rengeteg remixet készítettek.

DJ Titusz legsikeresebb projektje azonban kétségkívül az esztrád hip hopos Bëlga. Az 1998-ban alakult formációnak alapító tagja, és a mai napig lemezlovasa, valamint zeneszerzője. Szerzeményeiben a legkülönfélébb stílusok színes kavalkádját hallhatjuk. “Igazából bennünk a hiphop a legnagyobb közös pont. Bár pont Titusz nem szereti annyira. Nem érzi. Mi szeretnénk hiphopot, ő meg tízből kilencszer elviszi másfelé. Azért sem vagyunk hiphopzenekar, mert Titusz nem csinál hiphopot.” - nyilatkozta zenésztársa, Bauxit a Recordernek.

DJ Titusz személyes zenei projektje a Chip Chip Chokas, amelynek lényege, hogy minden barkácsmódszerekkel készül benne. Saját készítésű hangszerekkel alkotja meg az alapokat, ezekhez pedig Titusz zenész barátai írnak dalszövegeket. Az első nagylemez, a Chip Rock Hungary 2009-ben jelent meg olyan közreműködőkkel, mint Lovasi András, Beck Zoltán (30Y), a Bëlga tagjai, Vécsi Tibor (Korai Öröm), Kardos-Horváth János (Kaukázus) és Mező Misi. Később készült közös dal a Fish! énekesével Kovács Krisztiánnal és Likó Marcell-lal (Vad Fruttik) is.

Azért időről időre önállóan is láthatjuk őt a lemezjátszók mögött. Mostanában a legendás szintetizátor, a Roland TB-303 hangzásának bűvöletében fogant klubesteken lép fel, amelynek címe Acid Boogie Tribe.

JBSz–SJ, HZ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 491–492.

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/djtitusz/

https://www.facebook.com/chipchipchokas/

Forrás:

  • Meglepte rajongóit a bëlgás Titusz, hvg.hu, 2016-04-01
  • Horváth Bence, Túl nagyra nőttél, hipszter miniszter!, 444.hu, 2015-03-13
Frissítve: 2023-12 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok

    12