Előadó

DJ Sterbinszky (Sterbinszky Károly)

DJ Sterbinszky (Sterbinszky Károly) az egyik legnépszerűbb, a külföldön is sokat dolgozó DJ és producer.

Az 1980-as évek végén a budapesti Moment diszkó rezidense volt, és a kor divatjának megfelelően funky-ban, soulban, rapben és breakben utazott. A kilencvenes évek elején a Bingo-Momentben folytatta, majd az Es-O-Es diszkóban már technofelvételeket forgatott, és a magyarországi Mayday sorozat állandó fellépője lett. 1993-ban megnyerte a Budapest Sportcsarnokban megrendezett lemezlovas-versenyt, a magyar DMC-t. 1997-ben átigazolt az E-Play nevű szórakozóhelyre, és elindította az E-Play Classics sorozatot, illetve ezen a néven országos klubturnét szervezett. 1998-ban jelent meg első mixalbuma, a Hits From Club E-Play, mely két év múlva aranylemez lett.

Az ezredfordulóra Sterbinszky már az egyik legnépszerűbb DJ-vé nőtte ki magát, a siófoki Flört rezidenseként megjelent második mixlemeze (Egy nyár a Flörtben) hetekig vezette a MAHASZ-listát, majd 2000 novemberében publikálta első, saját szerzeményeket tartalmazó nagylemezét (Discography), melyről az 1492 / Fly Away With Me című dalát sokat játszották a hazai rádióadók. 2001-ben megpróbált kilépni a nemzetközi színtérre: a Discography klipje többször felbukkant ekkor az MTV Europe Party Zone műsorában, júliusban – a helyi magyarok invitálására – New York-ban vendégszerepelt (azóta többször visszahívták), novemberben pedig megjelentette a Gates Of Mind című house-slágerét, mely azóta 22 külföldi válogatásalbumra is felkerült. Ugyanezzel a címmel pedig az év végén kiadta második szerzői korongját, mely megkapta az év hazai dance albumának járó Arany Zsiráf-díjat.

2003 elsősorban a külföldi megjelenések éve. Sterbinszky korábbi anyagai többek között Spanyolországban, Hollandiában, Malajziában, Oroszországban és az Egyesült Államokban kerültek a boltok polcaira. Eközben a Gates Of Mind a Billboard Hot Dance Music Club Play Chart-on hat héten keresztül szerepelt; míg a Billboard Dance Maxi Single Sales Chart-on az azonos című a TOP 5 közé is bekerült. Azóta ezt a sikert nem tudta felülmúlni, de még sokáig az egyik legkeresettebb hazai DJ volt. 2006-ban megjelentette a Sequence 11 aka Sterbinszky – In Sequence Sunset című albumot.

JBSz–SJ


Kapcsolat:
https://www.facebook.com/sterbinszky/



Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 483–484.

Frissítve: 2023-11 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok