Előadó

Dé:Nash

Sallai Dénes Bálint (1996. április 5.) művésznevén Dé: Nash, énekes, dalszövegíró, rapper, zeneszerző. A szabadszájú előadó, akit gyakran emlegetnek az egyszemélyes Bëlga utódnak, 2018-ban robbant be a köztudatba Turul című dalával, amelyben (többek között) az ősmagyar eredettörténetet parodizálta. 

Az énekes budakeszin nőtt fel, és a békásmegyeri Veres Péter Gimnáziumba járt. Itt kötött barátságot a Krúbi néven ismert rapperrel, Horváth Krisztiánnal, aki nagyban hozzájárult Sallai indulásához. 2023-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem szociológia szakán végzett, zenei karrierje mellett pedig önkénteskedéssel, valamint szociográfiai dokumentumfilm készítéssel foglalkozik. Dalszövegeiben elsősorban az aktuálpolitikát, a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, valamint a kormánykommunikációt parodizálja ki.

2019 januárjában Krúbi közreműködésével jelent meg első kislemeze a Tarsolylemez, amelyet a Toldi Moziban mutatott be. Szintén ebben az évben vendégként szerepelt Krúbi első önálló Budapest Park-os koncertjén, valamint fellépett a Bëlga előzenekaraként is, akivel 2020-ban hat állomásos turnéra indult az országban. Az első kislemezt további kettő követte, 2021 júniusban megjelent a Történetek a Narancsligetből, a következő évben pedig kiadta a Több is veszett Mohácsnál című öt dalos kislemezét. 

Zenei pályája során több kooprodukcióban is részt vett, elsősorban Krúbival (Csokdigger, Keresztes hadjárat, V4 Krú) de jelent már meg közös dala a Bëlgával is (Össznépi trepni), valamint a Tékozló fiú & The Hízlalt Borjúz nevű zenekarral is dolgozott már együtt többek között a Daráló Eldorádó, valamint a Hárempara dalokon. 

Legújabb Peace Love Ner című szerzeménye júniusban jött ki, mely elmondása szerint a békepárti, illetve különböző csoportok ellen szító üzenetek ambivalenciájáról szól, a tilinkóval folkosított reggaet mímelő alap is ritka együttállást hivatott megidézni.”  

BBB

 

https://www.facebook.com/denashofficial

https://www.instagram.com/denashofficial/?hl=hu

Forrás:

  • Borbíró Aletta , A legnagyobb Mohács, Tiszatáj online, 2022-12-30
  • Soós Tamás, Dé:Nash, alias Sallai Dénes rapper: „a buzigyógyítás amúgy is relevánsabbnak érződött”, Magyar Narancs, 2020-06-07
  • Sajó Dávid, Végre most már turulrap is van kis hazánkban, Index, 2018-02-04
  • Sajó Dávid, Dé:Nash: Elveszik annak a lehetőségét, hogy valaki anélkül tűzzön ki egy magyar zászlót, hogy lenácizzák, Telex, 2021-01-27
Frissítve: 2023-9 , Bagossy-Biró Barbara

Kapcsolatok