Előadó

Delhusa Gjon

Delhusa Gjon (1953, Oroszlány) EMeRTon-díjas énekes, gitáros és dalszerző - Ihász Gábor unokatestvére.

A görög és koszovói albán felmenőkkel rendelkező Delhusa gyerekkorában brácsázott iskolájának zenekarában. Eredetileg autófényezőnek készült. Zenei pályáját Gyulai Gaál János zeneszerző indította el, első dalát (Őszi levél) 1970-ben Szilágyi János mutatta be a Táskarádió-ban. Mindössze tizenhét éves volt, amikor az 1971-es Táncdalfesztivál-on előadta Kőszeghy Attila dalát (Hegyek lánya). A hajlékony hangú gitáros-énekes szokatlan orgánuma, kelet-közép-európai népzenéből táplálkozó dalai egyedi sztárrá tehették volna. Ambíciói azonban mindinkább a sikerrel kecsegtető slágerszemlék felé vitték el, és bár számos slágert énekelt, tehetségét nem sikerült beváltania. Énekelt duóban Markó Andrással, a Gemini együttes tagjával (András és Johnny, 1972), 1973-ban fellépett a miskolci popfesztiválon, a következő évben négy kislemeze jelent meg idehaza, majd a Német Demokratikus Köztársaságban ért el jelentős sikereket (német nyelvű kislemeze félmillió példányban kelt el, megkapta a drezdai fesztivál nagydíját, 1975-ben az év énekese lett, ami azért is számított nagy sikernek, mert ezt a díjat addig külföldi énekes még nem nyerte el az NDK-ban). 1977-ben néhány hétig a Bergendy szólistája volt (együtt szerepeltek a Metronóm ’77-en). Szűcs Judithnak írt dalokat, majd saját lemezeket jelentetett meg. Slágerei: Ez az utolsó tánc, Tizenéves őrült voltál, Nika se perimeno, Mindenem a farmerem, Rómeó és Júlia, California csak álom volt, Ébressz fel, Előre szóltam, Ezeregy éjjel.

Több külföldi előadó kérte fel dalok komponálására. Zenét szerzett Demis Roussos számára, valamint az osztrák énekesnőnek, Goldie Ens-nek, és a Goombay Dance Band-nek. 1988-ban a kiadója benevezte egy Kubában megrendezett dalversenyre, ahol a legjobb zeneszerző díjat nyerte el. Ezután fellépett a Holland Antillákon, Curaçao szigetén, Közép- és Dél-Amerikában. Szívesen szerepel a médiában, több valóságshow-ban is láthattuk őt a kereskedelmi csatornákon, 2012-ben az egyik ilyenben feleséget kerestek neki. Életének szerves része a spiritualitás és a vallási elkötelezettség. 2022-ben meghívást kapott a tibeti buddhista vallási vezető, a dalai láma születésnapjára.

1989-ben megkapta a Magyar Rádió EMeRTon-díját. Az abban az évben megjelent Csavargó című albuma - 100 000 eladott példánnyal - platinalemez lett. 1996-ban a Mediterrán című nagylemezéért átvette Albánia legmagasabb kulturális kormánykitüntetését. Egymilliomodik lemezét 2002-ben adták el, 2005-ben pedig megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét, ő volt az első, aki a populáris zene képviselőjeként vehette át a rangos kitüntetést. Ugyancsak 2005-ben a Vitézi Rend tagjává avatták a dunaújvárosi Hősök Templomában. Azóta a neve: sír Vitéz Lovag Delhusa Gjon.

JBSz, HZ

 

https://www.facebook.com/delhusagjonhivatalos/?locale=hu_HU

http://delhusa.hu/

Frissítve: 2023-6 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok