Előadó

Defender

Borítókép forrása: Zilahi Csaba/Erdélyi magyaRock 1970-2010

A Defender zenekar az erdélyi Marosvásárhelyen alakult 1996-ban. Az alapító tagok közül Fülöp G. Imre és Chiorean Dănuț Péter gitárosok a mai napig ebben a formációban zenélnek. Mellettük annak idején Fülöp Csaba basszusgitáros és Puskás Zsolt dobos volt a "kezdőcsapat" tagja. Azóta számtalan tagcsere történt, énekesi poszton szerepelt náluk 1998-2012 között Bodáli István, 2004-2006 között pedig az a Dán Péter, aki egykor alapító tagja volt a legendás vásárhelyi zenekarnak, az Autostop MS-nek.

Az Edda nyomdokaiban járó zenekar power metal zenéjéhez kezdetben angol, később magyar nyelvű dalszövegek társultak. Az egyik legsikeresebb erdélyi rockcsapatként több turnén vettek részt odahaza, Magyarországon, Szerbiában és Szlovákiában. Az évek során együtt koncerteztek az LGT-vel, Demjén Ferenccel, a Tankcsapdával és az Ossiannal is. Többször szerepeltek Keresztes Ildikóval, akivel közös számuk is született (Várok még rád, 2004). A kétezres évek elején az Eddával turnéztak, és Pataky Attilával is van közös felvételük (Semmilyen nyár, 2007). A Defender számára írt egy dalt Auguszt Bárió (Mikor a Föld alszik, 2007).

A zenekar húszévi aktivitás után feloszlott, Fülöp G. Imrééknek szükségük volt egy szünetre, és újra kellett gondolniuk a zenekar irányát. Három év szünet után újra összeálltak és 2020 óta újra dübörög a banda. Idáig nyolc nagylemezük jelent meg, az első 1998-ban (Terra’s Memories) a legutóbbi pedig 2023-ban (A te időd).

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/defenderzenekar/?locale=hu_HU

https://defendermusic.ewk.hu/

Forrás:

  • Defender lemezek, A Defender zenekar honlapja, 2023
  • Zilahi Csaba, Erdélyi magyaRock 1970-2010, Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról, 2022
Frissítve: 2024-1 , Hőgye Zoltán